Tällainen kuva miehen Tinder-profiilissa kertoo, että hän haluaa sitoutua

Lauri käytti nettideittipalveluita 10 vuotta – mitä"Tinder-kulttuuri"tekee parinvalinnalle? 1:53
Mitä "Tinder-kulttuuri" oikein tekee parinvalinnalle? Katso videolta 10 vuotta tuloksetta deittipalveluita käyttäneen Laurin vastaus.

Tutkijat huomasivat, että vakavampaa suhdetta etsivät miehet poseeraavat mielellään koiran kanssa. The Times -lehden haastattelemalla tutkijalla on kaksi selitystä ilmiölle.

Tosirakkautta deittisovelluksista etsivän heteronaisen kannattaa "swaipata oikealle" mies, joka poseeraa kuvissaan koiran kanssa. Tutkimuksen mukaan pitkäaikaista suhdetta kaipaavat miehet nimittäin julkaisevat todennäköisemmin koirakuvia kuin lyhyitä säätöjä etsivät.

Tutkimusta tehnyt evoluutiopsykologi Maryanne Fisher kanadalaisesta Saint Maryn yliopistosta kertoo The Timesille, että kepeämpiä suhteita hakevat miehet puolestaan esittelevät profiileissaan mieluummin rintakehäänsä, moottoripyöriään, veneitään tai kalasaaliitaan.

Havainnot perustuvat 750 deittiprofiilin analyysiin. Miehistä, jotka kertoivat profiilissaan etsivänsä pitkäaikaista suhdetta, kahdeksan kymmenestä poseerasi kuvissaan koiran kanssa. Rennompaa suhdetta etsivistä miehistä viisi kymmenestä esitteli kuvissaan koiraa. Vaikka ero ei ole suuri, se on Fisherin mukaan merkittävä.

Tutkimus ilmestyi Evolutionary Psychological Science -julkaisussa.

Merkki sitoutumisesta vai oveluudesta?

Yksi selitys ilmiölle on, että koiran hankkiminen on merkki jonkinasteisesta paikoilleen asettautumisesta, johon parisuhteen solmiminen olisi luonnollista jatkoa. Koiran hankkiminen on sekä taloudellinen että ajallinen panostus. Se vihjaa, että mies olisi kykenevä hoitamaan myös parisuhdetta ja lasta.

Aineistosta kävi ilmi, että hyvin harvat naiset etsivät sovelluksista lyhytaikaisia suhteita. Miehillä voi olla paineita todistaa olevansa parisuhdemateriaalia, vaikka he salaa toivoisivatkin jotain kepeämpää.

Toinen selitys onkin, että miehet käyttävät tietoisesti hyväkseen naisten rakkautta koiriin. Karvaturrin kanssa poseeraava mies saattaa siis tarkoitushakuisesti yrittää vakuutella naisia. Lemmikkiä saatetaan jopa lainata kaverilta pelkästään kuvaa varten.

– Jotkut ihmiset puhuvat rakastumisesta. Minun kentälläni puhutaan pariutumisstrategioista, Fisher sanoo The Timesille.

Älä poseeraa kissan kanssa

Ajatus siitä, että koiria hoivaavat miehet kiinnostaisivat naisia, ei ole tuulesta temmattu.

Esimerkiksi vuonna 2015 ilmestyneessä tutkimuksessa havaittiin, että naiset kokivat miehiä useammin viehättyneensä jostakusta, koska tällä oli koira.

Kissoilla näyttää olevan viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan päinvastainen vaikutus. Naiset pitivät kissa sylissään poseeraavia miehiä "neuroottisempina" ja "deittailukelvottomampina".

Pariterapeutti kertoo nettideittailun ongelman:"Nimittäisin jopa epidemiaksi" 1:46
Videolla seksuaali- ja pariterapeutti Elina Tanskanen kertoo, mitä ongelmia nettideittailuun liittyy.

Lue myös:

    Uusimmat