Mitä ihmettä! Vastasyntynyttä lasta ei tarvitse enää yksilöidä rannekkeella tytöksi tai pojaksi – "Lapsi Virtanen" riittää

Kaava on tuttu: vastasyntyneen lapsen käteen laitetaan sukupuolen mukaan joko vaaleanpunainen ranneke, jos kyseessä on tyttö, tai vaaleansininen ranneke, jos kyseessä on poika. Enää näin ei välttämättä käy.

Vastasyntyneet lapset on merkitty perinteisesti synnytyksen jälkeen joko vaaleanpunaisella tai vaaleansinisellä rannekkeelle, jossa lukee lapsen sukunimi ja lapsen sukupuoli.

Jos vauva on tyttö, ranneke on ollut vaaleanpunainen ja siinä on lukenut esimerkiksi "Tyttö Virtanen" sekä väliaikainen henkilötunnus eli lapsen syntymän päivämäärä.

"Lapsi Virtanen" ja henkilötunnus

Nyt asia on muuttunut. MTV Uutisten saamien tietojen mukaan värittömässä rannekkeessa saattaa lukea "Lapsi Virtanen" ja henkilötunnus. Sukupuolta ei siis välttämättä merkitä lainkaan.

– Nykyään henkilötunnus annetaan jo sairaalassa, joten sillä voidaan vastasyntyneet yksilöidä tarkemmin, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Mika Gissler.

– Henkilötunnuksen tunnusosan parillisuudesta ja parittomuudesta selviää lapsen sukupuoli, joka erittäin harvinaisissa tapauksissa voidaan joutua muuttamaan myöhemmin.

"Sairaalat tekevät itse päätöksensä rannekkeiden väristä"

THL:llä ei ole tarkkaa tietoa, koska käytännön muutos on tapahtunut.

– Meille rekisteriin merkitään myös erikseen sukupuoli ja siinä vaihtoehtona on myös "epäselvä", jos sukupuolta selvitetään myöhemmin, sanoo THL:n erikoissuunnittelija Anna Heino.

Vastasyntyneiden merkitsemiskäytännöissä löytyy vielä eroja synnytyssairaaloiden välillä. Sairaalat tekevät itse päätökset toimintatavoistaan.

– Itse tiedän, että ainakin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on vielä punaisia ja sinisiä rannekkeita, Heino toteaa.

– Käsittääkseni tässä asiassa ei sairaaloita ohjaa kukaan, vaan sairaalat tekevät itse päätöksensä muun muassa rannekkeiden väreistä. Käsittääkseni sairaaloissa yhä esimerkiksi vastasyntyneille merkitään syntymäpainot ynnä muut korttiin, jossa lukee esimerkiksi "Onnea, teille on syntynyt tyttö".

Ei tekemistä poika-tyttö -asialla

Anna Heinon mukaan se, että henkilötunnus annetaan syntyvälle lapselle heti, helpottaa monia asioita ja vähentää sekaannuksia. Esimerkiksi potilasasiakirjat saadaan tällöin tehtyä heti oikealla henkilötunnuksella.

– Tällä käytännön muutoksella ei käsittääkseni ole mitään tekemistä tyttö-/poika-asialla, vaan sillä, että nykyään yhteydet toimivat ja henkilötunnuksen saa heti. Sukupuoli merkitään aina henkilötunnuksen saadessa, koska nykyinen henkilötunnusjärjestelmä sen vaatii, Heino selventää.

– Henkilötunnus siis itsessään jo sisältää sukupuolitiedon eikä tarvetta "tuplakirjaukselle" välttämättä ole.

Uudenmaan sairaaloissa vanha tapa käytössä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin synnytyssairaaloissa Espoon Jorvissa ja Helsingin Naistenklinikalla on käytössä vanha tuttu merkintätapa.

– Olemme tarkistaneet asian molemmista sairaaloistamme (Naistenklinikka ja Jorvi) ja molemmissa on samainen käytäntö; vastasyntyneen rannekkeessa on edelleen vastasyntyneen sukupuoli ja sukunimi, esimerkiksi Tyttö Virtanen tai Poika Virtanen, kertoo HUS:n tiedottaja Johanna Sirén.

Lue myös:

    Uusimmat