"Paras maa olla äiti": Amerikkalaismedia hehkuttaa suomalaista synnytysjärjestelmää – detroitilaisella Lauralla oli monta syytä, miksi hän halusi saada lapsensa Suomessa

0:11
MTV selvitti suosituimmat kuukaudet synnytystalkoisiin

CBS News uutisoi suomalaisen synnytysjärjestelmän ihmeestä. Yhdysvalloissa tilanne on artikkelin mukaan täysin eri.

CBS This Morning -sarjassa ”The World of Mothers” selvitettiin, millaista on olla äiti Suomessa. Suomi on luokiteltu yhdeksi parhaasta maasta olla äiti.

Suomea on myös kehuttu alhaisista imeväisten ja äitien kuolleisuudesta, maksetuista äitiyslomista sekä terveydenhuolto- ja päivähoitojärjestelmistä.  

Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on minimoinut äidin kuoleman synnytyksen yhteydessä, ja järjestelmä on kaikkien ulottuvilla.

Tohtori Aydin Tekay on osastoylilääkäri Kätilöopistolla, jossa kaikilla äideillä on mahdollisuus saada oma huone ja halutessaan vesisynnytys. Tämä kaikki maksaa alle 100 euroa, joista äidit saavat lähes 50 prosenttia takaisin korvauksina.

Se tarkoittaa, että lapsen saaminen maksaa Suomessa alle 60 dollaria (53 euroa), sama summa Yhdysvalloissa on yli 12 000 dollaria (10 600 euroa), eikä vakuutus korvaa juuri mitään.

Tekayn mukaan ei ole mitään syytä, miksei Yhdysvallat voisi tehdä niin kuin Suomi tekee. Hän syyttää asiasta Yhdysvaltojen poliitikkoja.

Äitiyskuolleisuus puolittunut Suomessa

Äitiyskuolleisuus Yhdysvalloissa on lähes kaksinkertaistunut kolmen viime vuosikymmenen aikana; Suomessa se on puolittunut.

CBS News tapasi helsinkiläisessä leikkiryhmässä Laura Smithin. Hän on kotoisin Detroitista, jossa hän asuu suomalaisen miehensä ja 10 kuukautisen Ella-tyttären kanssa.

Afrikkalaisamerikkalaisten naisten kuolleisuus synnytyksen yhteydessä on jopa normaalia korkeampi. Tämän takia Laura halusi synnyttää Suomessa kotimaan sijaan.

– Minun huoleni olivat tärkeitä, ääneni oli tärkeä. He näkivät minut, he huolehtivat minusta riippumatta siitä, miltä minä näytän, se on jotain, mitä en uskonut saavani Yhdysvalloissa, Smith sanoi.

Melkein kaikki maksetaan veroista

Amerikkalaismedia painottaa, että äidillä ja vauvalla on myös oikeus maksuttomiin tarkastuksiin, ja kun Ella menee päivähoitoon, se maksaa alle 100 dollaria (88 euroa) viikossa. 

CBS Newsin artikkelissa kerrotaan, että kaikki maksetaan veroilla. Perheasiainministeri Annika Saarikko sanoo CBS Newsin haastattelussa, että suomalaiset ovat tottuneet verotusjärjestelmään, joten verojen suuri määrä ei haittaa.

Artikkelissa mainitaan myös äitiyspakkausjärjestelmä sekä äitiys- ja vanhempainlomat, jotka ovat amerikkalaiseen järjestelmään verrattuna pitkiä. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja