F1-tuomaristolta tyly päätös: Sebastian Vettel hylättiin

Formula ykkösten MM-historia sai uuden voittajan, kun Alpine-tallin ranskalainen Esteban Ocon voitti tapahtumarikkaan Unkarin gp:n sunnuntaina Hungaroringin radalla. Kakkoseksi nousi Mercedeksen Lewis Hamilton, ja kolmanneksi Ferrarin Carlos Sainz.

Lajin sääntöjen mukaan autosta voidaan ottaa litran polttoainenäyte missä tahansa vaiheessa kilpailua, mutta sunnuntain kilpailun jälkeen Vettelin ajokista onnistuttiin ostamaan vain 0,3 litran polttoainenäyte.

Ocon on kautta aikain 111:s gp-voittaja.

– Mikä hetki! Tuntuu niin hyvältä, kiitos kaikille tallissa, 24-vuotias Ocon sopersi ratahaastattelussa kasvoillaan niin, niin leveä hymy.

Mercedeksen Valtteri Bottaksella hymy oli kaukana. Hän otti surkean lähdön, ja sitä seurannut paha virhe aiheutti kisan mullin mallin heittäneen joukkokolarin. Bottas ja neljä muuta kuljettajaa joutuivat keskeyttämään ja tilanteessa myös kärsineen Verstappenin kisa mureni.

– Minun virheeni, tulin takaa ja silloin on jarrutettava tarpeeksi ajoissa. Mutta arvioin väärin, Bottas myönsi.

Virhe kantaa myös seuraavaan kisaan, joka ajetaan neljän viikon kesätauon jälkeen Belgiassa 29. elokuuta. Bottaksella on Spa-Francorchampsin radalla ristinään viiden lähtöruudun rangaistus.

– Eihän se ideaalia ole, mutta se on hyväksyttävä. Ainakin siellä ohittaminen on mahdollista, joten ei Belgian viikonloppua ole vielä taputeltu. Mutta vaikeammaksi tuo sen tekee, Bottas mietti.

Vaikuttaako virhe vai ei?

Kovin vahvaa näyttöä sunnuntai ei tuonut myöskään keskusteluihin jatkamisesta Mercedeksellä ensi kaudella. Talli pohtii kesätauon aikana Bottaksen asemaa. Bottas kertoi puhuneensa tallipäällikkö Toto Wolffin kanssa vain lyhyesti heti kisan jälkeen, eikä jatkokuvioihin puututtu.

– En usko, että yksi kisa vaikuttaa kaikkeen. En todellakaan. Tulevina viikkoina näemme, mitä tapahtuu.

Bottaksen asioita hoitava tiimi oli Unkarissa kisaviikonlopun aikana. Tämä sai lehdistön vielä utelemaan, millaisia vaihtoehtoja Bottaksella on ensi kaudeksi, jos Mercedes-pesti ei jatku.

– En voi kertoa! Mutta he (manageritiimi) tekevät töitä...Se on ainakin selvää, että F1:n kisatauolla piisaa spekulaatiota Bottaksen asemasta. Kehnolla Williamsilla Unkarin kaaoskisassa pisteille ajanut nuori George Russell pyörinee entistä tiiviimmin Mercedes-huhuissa.

Räikkönen ja talli hukkasivat saumansa

Alfa Romeon Kimi Räikkönen oli kisassa parhaimmillaan kahdeksantena, mutta haaveet korkeammasta sijasta kuitenkin karisivat tallin erheeseen.

Räikkönen päästettiin varikkosuoralle liian aikaisin kisan uusintastartissa, ja hän osui Haasin Nikita Mazepiniin. Siitä ropisi 10 sekunnin rangaistus. Räikkönen oli ensin 11:s, kun MM-pisteitä sai 10 parasta.

– Kisani oli sitten pitkälti siinä. Harmi, meillä oli hyvä paikka päästä pisteille, Räikkönen totesi.

– Kun valo syttyy, lähdemme, emme katsele, joten en tiedä mitä siinä tapahtui. Tiesin saman tien, että rangaistusta tulee. Meidän olisi pitänyt olla fiksumpia siinä.Vettelin hylkäyksen jälkeen Räikkönen kuitenkin nousi sijalle 10.

Lue myös:

    Uusimmat