Missä kohtaa kehoa ihosyövän riskiluomia on eniten? Lääkäri vastaa

Vaikka suurin osa luomista on vaarattomia, on omien luomien tunteminen hyödyksi, sillä silloin haitallisen muutoksen huomaa helpommin. Ihotautien erikoislääkäri kertoo, ovatko naisilla ja miehillä riskiluomet eri kehon osissa.

Onko väittämä siitä, että naisilla ihosyövän riskiluomia on eniten alaraajoissa ja miehillä selässä täysi myytti vai totuus?

Ihosairaalan ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklundin mukaan on aivan totta, että naisilla melanooma löytyy tavallisimmin juuri alaraajoista.

Mutta kyllä naisillakin on melanoomaa paljon juuri ylävartalolla. 

Kyklundin mukaan miehillä lähes puolet melanoomista löytyy ylävartalolta.

Noin 40 prosenttia kummankin sukupuolen todetuista melanoomista löytyy ylävartalon alueelta ja hieman alle viidesosa tulee kasvoihin.

Totta kai ihosyöpä voi tulla mille tahansa ihoalueelle, esimerkiksi käsiin tai jalkapohjiin. Siksi koko iho kannattaa katsoa läpi, kun tarkastaa luomiaan, Kyrklund muistuttaa.

Katso myös: Onko ihosyöpäriski erityisen korkea, jos iholla on yli 50 luomea?

Näin paljon jokainen luomi nostaa ihosyöpäriskiä 1:03
Ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund murtaa ihomyyttejä Kesämyytit-sarjassa.

Auttaako aurinkorasva pitämään ihon nuorena? Tekeekö ihosyöpä aina näkyvän muutoksen iholle?

Terveysmyytit-sarjan uudella kesäkaudella sukelletaan kesään liittyviin ihouskomuksiin. Katso koko jakso MTV Katsomosta.

Myyttejä murretaan myös eläinlääkärin, ravitsemusterapeutin, seksuaalineuvojan ja yleislääkärin kanssa. Ohjelman juontajana toimii MTV Uutisten terveystoimittaja Nelli Hyttinen.

 

Aiheuttaako käristetty grillimakkara syöpää? Entä onko olut hyvä palautusjuoma? Katso kaikki jaksot nyt MTV Katsomosta

Lue myös:

    Uusimmat