Mainos

Mirin kaapelit korjattu

Venäläiset kosmomautit ovat saaneet korjattua Mir-avaruusaseman aurinkopaneelien kaapelit. Aseman virta toimii nyt jälleen lähes täydellä teholla.

Korjaus oli lykkääntyä, kun kosmonautti Pavel Vinogradovin avaruuspuku alkoi vuotaa ranteen kohdalta juuri kun hän oli aloittamassa operaatiota. Tästä kuitenkin selvittiin vaihtamalla kosmonautille uusi käsine.

Vinogradov huomasi vuodon, kun aseman ja Spektr-moduulin yhdistävän käytävän ilmanpainetta tasattiin. Vinogradov ja toinen kosmonautti Anatoli Solovjov olivat käytävässä matkalla korjaamaan moduulia.

Lennonjohto antoi miehille luvan jatkaa tehtävän suorittamista sen jälkeen, kun käytävän ilmanpainetta oli tasattu ja Vinogradov oli onnistunut vaihtamaan hansikkaansa. Miesten oli määrä tänään korjata yli neljän tunnin ajan aurinkopaneelien kaapeleita, jotta avaruusaseman voimantuotanto saataisiin täyteen käyntiin.

Kolmas avaruuslentäjä, astronautti Michael Foale ei osallistunut Spektrin korjaukseen, vaan oleskeli avaruusasemaan kiinnittyneessä Sojuz-kapselissa.

Presidentti Boris Jeltsin sanoi tänään, että avaruusohjelmilla on suuri merkitys Venäjän asemalle suurvaltana. Hän lupasi, että avaruustutkimus saa tulevaisuudessa lisää määrärahoja.

Ensimmäinen avaruusmainos?

Venäjän rahapulasta kärsivä avaruushallinto on lähtenyt mukaan mainosbisnekseen. Israelin televisio näytti illalla avaruusasema Mirillä kuvatun mainoksen, jossa venäläiskosmonautti siemailee israelilaista kestomaitoa.

Mainos tuli maksamaan 2,5 miljonaa markkaa. Ei tiedetä, paljonko Venäjän avaruushallinto maitomainoksesta nettosi.
(STT-Reuter-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.