Mainos

Ministeri Virkkunen: Vihreää valoa Keski-Uudenmaan suurkunnalle

Kuntaministeri Henna Virkkunen pitää avausta Keski-Uudenmaan suurkunnasta positiivisena ajatuksena.

Keski-Uudenmaan kunnanjohtajat esittävät, että Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Tuusula, Nurmijärvi, Mäntsälä, Sipoo ja Pornainen muodostaisivat 240 000 asukkaan suurkunnan. Toteutuessaan kunta olisi Suomen kolmanneksi suurin.

– Erittäin myönteinen selvitys. On jatkuvasti haettu sellaisia kuntakoalitioita, jotka lähtisivät sitten tarkemmin tekemään selvitystä varsinaisesta kuntaliitoksesta ja kyllä tämä on siinä mielessä merkittävä avaus, sanoo kuntaministeri Virkkunen.

Virkkunen kannustaa kuntia omatoimisuuteen kumppanien hakemisessa. Pääkaupunkiseudulla tilanne ei ole kuitenkaan niin selvä, toteaa Virkkunen.

– Myös muualla Suomessa kuntia on kannustettu ennen kaikkea itse hakemaan kuntaliitoskumppaneitaan. Jollain alueillahan nämä kriteerit määrittelevät kyllä sitä, mihin suuntaan selvitys pitää tehdä. Eli silloin kun yhdyskuntarakenne ja työssäkäyntialue osoittavat samaan suuntaan niin silloin kuntien pitää yhdessä tehdä tuo selvitys. Mutta metropolialueella ihmisten liikkuminen ja työssäkäynti suuntautuu niin moneen suuntaan, että siellä on useita eri vaihtoehtoja muodostaa kuntia.

Kuntaministeri näkee tämänpäiväisessä ehdotuksessa paljon hyvää. Jatko metropolialueen kuntauudistuksesta selviää touko-kesäkuun vaihteessa.

– Näytän vihreää valoa suurkunnalle. Me olemme pyytäneet kaikilta metropolialueen kunnilta toukokuun puolivälin jälkeen lausunnot siitä, että miten niiden mielestä pitäisi mennä eteenpäin. Valtio ja kunnat katsovat yhdessä touko-kesäkuun vaihteessa, että millä tavalla lähdetään menemään.

Kuntauudistuksen saama kritiikki ei ole heiluttanut Virkkusen uskoa sen toteutumiseen.

– Ymmärrettävää, että kritiikkiä tulee. Kyllä tässä haasteita riittää, mutta uskon, että seuraavien vuosien aikana päästään merkittävästi eteenpäin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.