Mainos

Ministeri Rehn venäläiskenraalista: Suomessa saa puhua mitä lystää

Suomen entinen puolustusministeri Elisabeth Rehn arvelee, että venäläiskenraali Nikolai Makarovin eiliset puheet saattoivat olla peräisin vuosia vanhasta kansiosta.

– Kun luin otteita hänen puheestaan, niin jotenkin tuli mieleen, että olikohan tämä puhe napattu jostakin vanhasta tilanteesta, kun näitä puheita on aikaisemmin kuultu, mutta nyt ei pitkiin aikoihin. Sikäli se oli hieman hämmentävää, kertoo Rehn MTV3 Uutisille.

Venäjän korkein sotilasviranomainen, armeijankenraali Makarov puhui eilen Maanpuolustuskurssiyhdistyksen tilaisuudessa Helsingin yliopistolla.

Hän kritisoi Suomen puolustusvoimien harjoituksia itärajan läheisyydessä ja varoitti Suomen Nato-jäsenyydestä. Makarovin mukaan se olisi uhka Venäjän turvallisuudelle. Suomen pitäisi hänen mukaansa pikemminkin tiivistää yhteistyötä Venäjän kanssa.

– On tietenkin hienoa tiivistää yhteistyötä Venäjän kanssa, kenelläkään ei varmasti ole mitään sitä vastaan, sanoo ministeri Rehn.

"Presidentti haluaa paukutella henkseleitään"

Muita Makarovin puheita Rehn kuitenkin kummastelee. Kenraali on Rehnin arvion mukaan saanut Venäjän korkeimman johdon hyväksynnän puheilleen.

– Olisikohan niin, että uusvanha presidentti haluaa vähän paukutella henkseleitään, koska eihän tämänkaltainen puhe voi olla ihan omasta päästä ja vanhoista arkistoista haettu vaan kyllähän sillä täytyy olla korkeimman johdon hyväksyntä, näin ainakin arvelisin.

Rehn valittelee, ettei muiden kiireiden takia itse päässyt tilaisuuteen, jossa Makarov puhui. Hän kuitenkin yhtyy puolustusministeri Stefan Wallinin kannanottoihin Suomen puolustuksesta.

– Itsehän me katsomme näitä asioita, että mikä meille on sopivaa ja kuinka me suunnittelemme asioita ja itse teemme arvioinnit siitä, mikä on tärkeää meidän omassa puolustuksessamme.

– Puhettahan saa pitää ja jokaisella on vapaus puhua mitä tykkää ja lystää meidän maassamme, mikä on suuri onni. On maita joissa ei saa puhua mitä lystää.

Rehn naureskelee arvailuille

Ministeri Rehn naureskelee teorialle, jonka mukaan venäläiskenraali tiesi täysin millaisen vastaanoton puhe Suomessa saa ja että juuri se oli puheen tarkoituskin.

Teorian mukaan varoittamalla Nato-jäsenyydestä ja puhumalla tiiviimmästä yhteistyöstä Venäjä täysin tietoisesti vie Suomea kauemmas länteen ja lähemmäs Nato-jäsenyyttä.

Uusi Nato-naapuri olisi Venäjälle hyvä veruke nostaa armeijan määrärahoja ja vahvistaa läsnäoloaan Suomen-rajalla.

– Minullahan ei olisi mitään sitä vastaan että tämä olisi juuri hänen [Makarovin] tarkoituksensa, lopettaa Rehn.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.