Mainos

Milosevic ehdottaa kansanäänestystä

Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin mukaan kansan pitäisi päättää, hyväksyykö Jugoslavia tarjotun kansainvälisen neuvotteluavun Kosovon kriisin ratkaisemiseksi. Milosevic pyysi torstaina Serbian hallitusta päättämään kansanäänestyksen järjestämisestä, kertoi uutistoimisto Tanjug.

Tanjugin mukaan Milosevic ehdotti kansanäänestyksen järjestämistä kirjeissä, jotka hän oli lähettänyt Serbian presidentille, pääministerille ja parlamentin puhemiehelle.

Milosevic on aiemmin torjunut albaanien vaatiman kansainvälisen neuvotteluavun sanoen, että Kosovon kriisi on Jugoslavian sisäinen asia. Serbit ovat ilmoittaneet olevansa valmiit neuvottelemaan Kosovon autonomiasta, mutta eivät maakunnan itsenäisyydestä tai Kosovon tasavallan perustamisesta Jugoslavian liittovaltioon.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on tarjonnut serbien ja albaanien neuvottelujen välittäjäksi Espanjan entistä pääministeriä Felipe Gonzalezia.

Kosovon 1,8 miljoonasta asukkaasta noin 90 prosenttia on etniseltä taustaltaan albaaneja. Serbipoliisien ja albaanien välisissä taisteluissa kuoli viime kuussa ainakin 80 albaania. Albanialainen ihmisoikeusryhmä ilmoitti tänään, että ainakin 19 albaania on edelleen kateissa.

Yhteysryhmä haluaa serbipoliisin pois Kosovosta

Kuuden valtion muodostama yhteysryhmä ei hyväksy sitä, ettei serbipoliisien erikoisjoukkoja ole vieläkään vedetty Kosovosta, ilmoitti yhteysryhmän lähettiläs Wolfgang Ischinger torstaina tavattuaan Jugoslavian ulkoministerin Zivadin Jovanovicin maan pääkaupungissa Belgradissa.

Myös Kosovon pääkaupungissa Pristinassa vierailleen Ischingerin mukaan albaanit olisivat halukkaita neuvottelemaan serbien kanssa ehdoitta ja ilman kansainvälistä apua. Yhteysryhmän mukaan Kosovoon pitäisi lähettää valtuuskunta, joka edustaisi Jugoslavian liittovaltiota, eikä ainoastaan serbejä tai Serbiaa.

Yhteysryhmä on uhannut Jugoslaviaa uusilla pakotteilla kolmen viikon kuluttua, mikäli neuvotteluja albaanien kanssa ei tähän mennessä ole saatu käyntiin. Yhteysryhmään kuuluvat Yhdysvallat, Venäjä, Saksa, Ranska, Britannia ja Italia. Tiistaina YK:n turvallisuusneuvosto päättikin asettaa Jugoslavian asevientikieltoon. Sekä serbien että albaanien mielestä asevientikiellolla ei kuitenkaan ole merkitystä, koska aseita voi ostaa Kosovossa katukaupassa helposti ja halvalla.

Länsimaat pelkäävät, että etniset levottomuudet leviävät Kosovosta Albaniaan, Makedoniaan Turkkiin ja Kreikkaan.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.