Millainen vetokoukku autoon kannattaa hankkia? Tässä kolme vaihtoehtoa eri tarpeisiin

Näin peruutat peräkärryn kanssa 1:42
Autoliiton videolla opastetaan, miten peräkärryä hallitaan peruutettaessa.

Kotimaan matkailun lisääntyessä myös erilaiset kuljetustarpeet kasvavat, kun autolla halutaan siirrellä peräkärryä, asuntovaunua, polkupyöriä tai venettä. Helpoin tapa kasvattaa auton kuljetuskapasiteettia on hankkia vetokoukku, mikäli sitä ei autossa entuudestaan ole.

Vetokoukku on yksi suomalaisten eniten arvostamista auton lisävarusteista. Vaihtoautoketju Kamuxin taannoisessa kyselyssä se nousi esiin auton kolmanneksi tärkeimpänä lisävarusteena ilmastoinnin ja vakionopeudensäätimen jälkeen.

Suuri osa suomalaista asuu omakotitalossa ja lisäksi mökkeilee säännöllisesti, joten peräkärryä tarvitaan esimerkiksi rakennustarvikkeiden ja roskien kuljetukseen.

Vetokoukkuja on markkinoilla kolmea eri tyyppiä, joista jokaisella on kannattajansa.

Kiinteä, irrotettava vai kääntyvä?

Vetokoukun käyttömahdollisuudet ulottuvat nykyään paljon peräkärryn ja asuntovaunun vetämistä pidemmälle.

Saatavilla on esimerkiksi erilaisia koukkuun kiinnitettäviä polkupyörätelineitä ja lisätilaa tuovia kuljetuslaatikoita, jotka monipuolistavat auton käyttöä.

Näin toimii peräkärryavustin 3:16
Näin toimii moneen autoon saatavilla oleva peräkärryavustin, joka tekee kärryn kanssa peruuttamisesta helppoa.

Kiinteä

Mikäli koukulle on tarvetta jatkuvasti, kannattaa pohtia kiinteän mallin hankintaa. Se on hankintahinnaltaan edullisin, eikä vaadi huoltotoimenpiteitä.

Irrotettava

Jos tarve on satunnaisempaa, on irrotettava koukku järkevä vaihtoehto. Kun koukkua ei tarvita, tulee se irrottaa jumiutumisen estämiseksi. Jos autossasi on peruutustutka, on irrotettava malli erityisen suositeltava.

Kääntyvä

Kolmas vaihtoehto on kääntyvä vetokoukku, joka yhdistää kiinteän ja irrotettavan koukun parhaat puolet. Kääntyvä koukku on aina toimintavalmiina kiinni autossa, mutta sen saa käännettyä piiloon aina kun sitä ei tarvita. Toimiakseen moitteettomasti kääntyvä vetokoukku vaatii kuitenkin säännöllistä kääntelyä ja rasvaamista.

Pidä huolta koukusta

Nykyään yhä useampi autoilija päätyy irrotettavaan tai kääntyvään vetokoukkumalliin. Vetokoukku halutaan saada tarvittaessa piiloon ja monet kokevat kiinteän koukun olevan häiritsevästi tiellä ja sotkevan housun lahkeita peräkonttia käytettäessä.

Jotta irrotettava vetokoukku toimisi tarkoituksenmukaisesti, on oleellista muistaa irrottaa se autosta heti käytön jälkeen. Jos koukku jätetään kiinni autoon pidemmäksi aikaa, saattaa se jumiutua paikoilleen yllättävän nopeasti, eikä siitä enää hevillä irtoa. Irrotettava vetokoukku muuttuu siis huolimattomassa käytössä nopeasti kiinteäksi.

Koukun jumiutumisen aiheuttavat yleensä lika ja ruoste. Vetokoukku altistuu jatkuvasti hiekalle, kosteudelle ja tiesuolalle, jotka pikkuhiljaa tunkeutuvat irrotettavan koukun rakenteisiin ja jämähdyttävät koukun paikoilleen. Hiekka tukkii mekanismin ja kosteus ruostuttaa tappia, johon irrotettava koukkuosa kiinnitetään.

Paras tapa pitää irrotettava vetokoukku toimivana on yksinkertaisesti irrottaa se paikoiltaan heti käytön jälkeen. Kun koukun mekanismia käytetään säännöllisesti, ei siihen ehdi muodostua likaa tai ruostetta.

Lähde: Kaha, Kamux

Lue myös:

    Uusimmat