Peräkärrynkin kanssa saa painaa satasta – ajoneuvokohtaiset nopeusrajoitukset muuttuvat maanantaina

Näin peruutat peräkärryn kanssa 1:42
Autoliitto opastaa videollaan, miten peräkärryn kanssa peruutetaan.

Pakettiautoilta ja enimmäismassaltaan enintään 3,5-tonnisilta matkailuautoilta poistuu ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus. Kevytperävaunua vetävän henkilö- tai pakettiauton suurin sallittu nopeus on kesäkuun alusta alkaen 100 kilometriä tunnissa.

Uuden tieliikennelain myötä paketti-, ruumis-, huolto- ja enimmäismassaltaan enintään 3,5-tonnisilta matkailuautoilta poistuu ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus. Niillä noudatetaan tie- tai aluekohtaisia nopeusrajoituksia kuten henkilöautoilla.

Yli 3 500 kilon matkailuauton suurin sallittu nopeus on lähtökohtaisesti 80 km/h, mutta mikäli nykyaikaisessa matkailuautossa on lukkiutumattomat jarrut sekä turvavyöt ja istuimien pääntuet kaikilla ajon aikana käytettävillä istuimilla, voi matkailuauton nopeus olla myös 100 km/h.

Turvavarusteiden olemassaolo on todettava muutos- tai rekisteröintikatsastuksessa ja nopeudesta tehdään auton rekisteritietoihin merkintä.

Mikäli peräkärryn ajoneuvoluokka on O1, saa sitä vetää sadan kilometrin tuntinopeudella. Helpoiten asian saa selville rekisteröintitodistuksesta tai Traficomin asiointipalvelusta.

Tielle voidaan asettaa vähimmäisnopeus

Uuden tieliikennelain myötä tielle voidaan asettaa vähimmäisnopeus, jota ei saa alittaa, ellei liikennetilanne sitä edellytä.

Tällaisella tiellä tai kaistalla ei saa ajaa ajoneuvolla, jonka rakenteellinen nopeus on alle merkillä osoitetun vähimmäisnopeuden.

Vähimmäisnopeusmerkin on tarkoitus pitää tietyn luokan ajoneuvot poissa tietyiltä teiltä tai kaistoilta, eikä kyse ole alinopeuden kieltämisestä, kuten monessa yhteydessä asia on esitetty.

Lähde: Traficom

Lue myös:

    Uusimmat