Millainen vanhuus Hämähäkkimiestä odottaa? Tutkijat linnoittautuivat television ääreen ja analysoivat supersankarien tulevaisuutta

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Supersankarikaan ei ole suojassa: Nämä tekijät altistavat pitkäaikaissairauksille.

Tutkijat analysoivat, millainen vanhuus viittä Marvel-elokuvista tuttua supersankaria todennäköisesti odottaa. Kaikkien kohdalla tulevaisuus ei näytä valoisalta.

Elämä supersankarina voi olla rankkaa, mutta lopulta palkitsevaa. Taisteluissa tulleista vammoista huolimatta fyysinen aktiivisuus, vahvat sosiaaliset siteet ja elämän merkityksellisyys saattavat Queenslandin yliopiston tutkijoiden mukaan edistää terveyttä myöhemmin elämässä.

Kyllä, tutkijoiden. Australialaistutkijat istahtivat koronasulun ajaksi television eteen ja antautuivat Marvel-elokuvien maailmaan – tieteen nimissä tietysti. Tarkoitus oli tutkia, miten supersankareiden persoonallisuuden piirteet ja käyttäytyminen vaikuttavat hahmojen kuviteltuun ikääntymiseen.

Tutkijat katsoivat yhteensä 24 supersankarielokuvaa, jotka olivat ilmestyneet vuosina 2008–2021. Tarkempaan ikääntymisanalyysiin valikoitui viisi eri supersankaria: Iron Man eli Rautamies, Hulk, Black Widow, Black Panther eli Musta Pantteri sekä Spider Man eli Hämähäkkimies.

Tutkijat analysoivat, miten fiktiiviset hahmot todennäköisesti ikääntyisivät, jos he vanhenisivat kuin kuka tahansa. Supervoimia ei pidetty terveyttä edistävinä tai vaarantavina, "koska niihin ei ole tähän mennessä perehdytty tervettä ikääntymistä koskevissa tutkimuksissa", tutkijat kirjoittavat.

Puurtamisen tulokset ilmestyivät tiedelehti BMJ:n vuotuisessa joulunumerossa, jossa julkaistaan perinteisesti kevyempiä ja humoristisia, mutta asianmukaisesti tehtyjä tutkimuksia.

Tutkija Ruth E. Hubbard luonnehtii uutiskanava CNN:lle, että tutkimuksen on tarkoitus olla hauska, mutta myös alleviivata ihmisen "voimaa" vaikuttaa omaan ikääntymiseensä. Perimän lisäksi elintavat, kuten liikunta, sosiaaliset suhteet, terveellinen ruokavalio, savuttomuus, vähäinen alkoholin käyttö sekä päävammojen välttely, vaikuttavat merkittävästi siihen, millaista elämä on vanhoilla päivillä.

Tällaista se on supersankareilla.

Iron Man

Iron Man eli Tony Stark on nero, miljardööri ja playboy, jonka korkea sosioekonominen tausta ja älykkyys suojaavat dementialta. Raharikkaus, kaupungissa eläminen ja lopulta myös avioliitto ovat myöskin tervettä ikääntymistä edistäviä tekijöitä.

Rautamiehen vanhuuden yllä leijuu kuitenkin varjo. Supersankarin käyttämä haarniska ei välttämättä ole suojannut miestä kaikilta seikkailuissa tulleilta vammoilta sen enempää kuin post-traumaattiselta stressireaktioltakaan.

Ei ole myöskään varmaa, varjeleeko Iron Manin käyttämä panssari satunnaisten avaruusmatkojen riskeiltä. Jos ei, kärsii supersankari todennäköisesti luukadosta, minkä lisäksi hänen riskinsä sairastua syöpään on kohonnut. Lisäksi hahmolla on krooninen sydänsairaus.

Hulk

Nerokas tiedemies Bruce Banner muuttuu suuttuessaan äärimmäisen voimakkaaksi Hulkiksi, ja tämä voi tutkijoiden mukaan koitua supersankarin tuhoksi.

Muodonmuutoksen yhteydessä hahmon syke nousee pilviin, mikä vihjaa alttiudesta rytmihäiriöihin, joka puolestaan voi olla oire piilevästä sydänsairaudesta. Sydämen sykettä saattaa nostaa esimerkiksi eteisvärinä, joka on tutkimuksissa yhdistetty aivoinfarkteihin, dementiaan ja kuolleisuuteen. Lisäksi Hulkin painoindeksi on koholla, minkä tiedetään lisäävän useiden pitkäaikaissairauksien riskiä.

Myös supersankarin persoonallisuus voi vaikuttaa negatiivisesti tämän terveyteen. Hulk on jatkuvasti vihainen, mikä voi sairastuttaa elimistössä kytevän tulehdustilan vuoksi.

Black Widow

Black Widow eli Natasha Romanoff kantaa harteillaan menneisyyden raskasta taakkaa. Lapsuuden traumaattiset kokemukset lisäävät sekä fyysisten että psyykkisten sairauksien riskiä, sillä ne vaikuttavat kehitykseen ja elintapoihin.

Väkisin sterilisoidun Romanoffin munasarjojen toiminta loppui äkisti nuorella iällä, mikä on yhdistetty muun muassa kohonneeseen osteoporoosin, sydän- ja verisuonisairauksien, dementian ja masennuksen riskiin.

Black Panther

Musta Pantteri eli T’Challa on hallitsija huipputeknologisessa valtiossa, minkä vuoksi supersankari on etuoikeutetussa asemassa ikääntyessään.

Lisäksi mies on kasvissyöjä. Kasvisruokavalio auttaa painonhallinnassa ja on yhteydessä pienempään sydänsairauksien riskiin sekä terveeseen ikääntymiseen.

Toisaalta Black Panther on pistänyt suuhunsa myös jotain mahdollisesti varsin epäterveellistä. Sankari sai yli-inhimilliset voimansa juotuaan sydämen muotoisesta yrtistä tehtyä juomaa. Kyseisen yrtin haittavaikutuksista ei tiedetä, mutta suorituskykyä lisäävät lääkkeet ovat yleisesti ottaen yhteydessä kohonneeseen kuolleisuuteen sekä vakaviin terveysongelmiin.

Hämähäkkimies

Hämähäkkimies eli Peter Parker menetti vanhempansa nuorena, mikä voi lisätä esimerkiksi päihderiippuvuuden ja syömishäiriöiden riskiä. Vaaraa pienentää sankarin hyvä suhde tätiinsä sekä myönteiset miesroolimallit.

Hämähäkkimiehen ilmiömäinen ketteryys, voima ja notkeus voivat olla hyödyksi tämän vanhetessa, sillä ominaisuudet pienentävät riskiä kaatua.

Tutkijat ovat kuitenkin huolissaan Hämähäkkimiehen unesta. Hahmo taistelee rikollisia vastaan pääasiassa öisin, joten hän ei nuku niin paljon kuin teini-ikäisen pitäisi. Huono uni nuoruudessa altistaa esimerkiksi lihavuudelle, mielenterveysongelmille, kivuille sekä tapaturmille, tutkijat kirjoittavat.

Tällaisia ovat uniapnean oireet 0:50
Tällaisia ovat uniapnean oireet!

Lue myös:

    Uusimmat