Mainos

Miljoonia kaloja Chilessä tappanut myrkkylevä haittaa jo Tanskassa asti – Onko Suomikaan turvassa?

1:05

Chilessä ennennäkemättömän määrän kaloja tappanut myrkkylevä haittaa myös Tanskan vesillä. Suomessakin on oma myrkkyleväpotentiaalinsa, kertoo johtava tutkija Harri Kuosa Suomen Ympäristökeskuksesta.

El Niño -ilmiön lämmittämien pintavesien ja lisääntyneiden ravinteiden villiinnyttämä myrkkylevä on tappanut Chilen vesillä jo miljoonia kaloja ja aiheuttanut satojen miljoonien tappiot kalaviljelmillä. Chilen kalantuotanto on vähentynyt huomattavasti.

Johtava tutkija Harri Kuosa Suomen Ympäristökeskuksesta huomauttaa, että paikallisilla kalaviljelmillä ei usein ole vakuutuksia, joten tappiot kertyvät suoraan yrittäjien kohtaloksi. Ilmiö on vaikuttanut jo lohen maailmanmarkkinahintaankin.

Käytännössä Kuosan mukaan ongelmalle ei voida tehdä mitään. Myrkkylevä rauhoittuu vain, jos pintavedet viilenevät ja samalla levän kasvuolosuhteet huononevat.

Suomikaan ei ole turvassa

Kuosa huomauttaa, että sama levälaji on aiheuttanut jonkin verran ongelmia Tanskassakin. Kuosan mukaan myös Tanskassa on ollut kalakuolemia kalaviljelmillä samaisen lajin takia.

Ihan Suomeen asti kyseinen laji ei kuitenkaan Kuosan mukaan yllä.

– Sen verran merilaji, että ainoastaan ihan Etelä-Itämereen, hän tarkentaa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Pohjolassa voidaan huokaista helpotuksesta.

– Mutta meillä on sitten omiakin, jotka voivat aiheuttaa. Emme mekään ole turvassa.

Kuosan mukaan Suomen vastaava vitsaus ovat myrkylliset panssarilevät, joita tutkitaan paljon.

– Niissä on vastaavia myrkkyjä. Ne eivät ole aiheuttaneet mitään isompia kalakuolemia, pienimuotoisempia kyllä. Mutta se potentiaali on olemassa kyllä, hän varoittaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.