Räikeästi moninkertaistuneet huumepitoisuudet näkyvät jätevedessä: "Sillä onko arkipäivä vai viikonloppu ei ole merkitystä"

Näin räikeästi huumeet näkyvät jätevedessämme – MTV vedenpuhdistamolla 14:37
Näin räikeästi huumeet näkyvät jätevedessämme – MTV vedenpuhdistamolla.

Jätevesitutkimuksilla voidaan saada tietoa jätevesiverkoston alueen huumeiden käytöstä liki reaaliaikaisesti. MTV vieraili Helsingin Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla, jossa virtaa satojentuhansien asukkaiden jätevesi.

Huumepitoisuuksia on tutkittu jätevedestä jo vuosien ajan. Huumeiden päivittäinen käyttö näkyy tutkimuksissa ja THL:n yksikönpäällikkö Teemu Gunnar kertoo MTV Uutiset Livessä, että Helsingin jätevedessä huumepitoisuudet ovat viime vuosina kasvaneet.

– Amfetamiinia ja kokaiinia todetaan hyvin paljon tällä hetkellä siihen verrattuna, mitä esimerkiksi reilu kymmenen vuotta sitten. 

Huumepitoisuuksia pystytään tutkimaan jätevesitutkimuksilla lähes reaaliaikaisesti. Tutkimukset suoritetaan, ennen kuin jätevedelle tehdään minkäänlaisia puhdistusvaiheita.

Gunnarin mukaan arkipäivien ja viikonlopun välisillä jäteveden huumepitoisuuksilla on selvä ero. Kokaiinin ja ekstaasin vaikuttava aine MDMA erottuvat selvänä kasvuna viikonloppuisin. Joissain muissa aineissa, kuten amfetamiinissa ja eräissä muuntohuumeissa ero päivien välillä ei ole järin merkittävä. Selitys on Gunnarin mukaan esimerkiksi kokaiinin kalliimmassa hinnassa ja sitä kautta erilaisessa käyttäjäprofiilissa.

– Jos käytetään esimerkiksi suonensisäisesti aineita, sillä onko arkipäivä vai viikonloppu ei oikeistaan ole merkitystä, Gunnar toteaa.

Huumejäämien määrät jätevesissä ovat moninkertaistuneet yli vuosikymmenen kestäneen jätevesitutkimuksen aikana.

Jätevesitutkimuksia tehdään kansainvälisellä tasolla laajasti. Videolla Gunnar kertoo siitä, millaisia eroja Suomen ja muiden maiden välillä on havaittu.

Gunnar kertoo, että jätevesitutkimuksissa huomataan joskus ensimmäisenä muutokset Suomen huumetilanteessa. Jätevesitutkimuksissa huomattiin virkavallan operaatio Greenlightin poikkeuksellisen suuret amfetamiinitakavarikot, joiden seurauksena amfetamiinin käyttö on yhä huomattavasti ennätysvuosien alapuolella. Toisaalta tilalle on tullut muita korvaavia aineita. 

Jätevesi käy tutkimusten jälkeen läpi useita puhdistusvaiheita. Gunnar kertoo, että tutkimuskirjallisuuden mukaan jätevedestä ei kuitenkaan saada poistettua kaikkia huumepitoisuuksia sataprosenttisesti. Puhdistettu jätevesi valutetaan Suomenlahteen.

Jutun alussa olevalta videolta voit katsoa haastattelun jäteveden huumepitoisuuksista kokonaisuudessaan.

Lue myös:

    Uusimmat