Valkoinen talo kiirehti vesittämään Bidenin kovasanaista hyökkäystä Putinia kohtaan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoo, ettei Vladimir Putin voi jatkaa vallassa 2:17
Joe Biden käytti kovaa kieltä puhuessaan Vladimir Putinista

Valkoisen talon edustajan mukaan Biden tarkoitti lausahduksellaan sitä, ettei Putinin voida antaa käyttää valtaa Venäjän naapurimaihin tai lähialueisiin.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Valkoinen talo kiirehti lauantaina nopeasti paikkailemaan presidentti Joe Bidenin illalla Varsovassa Puolassa pitämää puhetta, jossa tämän saattoi tulkita vaativan hallinnon vaihtamista Venäjällä.

– Jumalan tähden, se mies (Vladimir Putin) ei voi jatkaa vallassa, Biden sanoi puheensa lopuksi.

Washington Postin lähteen mukaan lausahdus ei ollut osa alkuperäistä puhetta.

Valkoisen talon edustajan mukaan Biden tarkoitti lausahduksellaan sitä, ettei Putinin voida antaa käyttää valtaa Venäjän naapurimaihin tai lähialueisiin.

Nimettömänä esiintyneen virkamiehen mukaan Biden ei puhunut Putinin vallasta Venäjällä tai vallanvaihdosta Venäjällä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken toisti Israelin ulkoministerin kanssa pidetyssä tiedotustilaisuudessa, ettei Yhdysvaltojen strategiaan kuulu vallan vaihtamista Venäjällä tai muussakaan maassa.

Kreml: Ei ole Bidenin asia päättää, kuka Venäjää johtaa

Kremlin edustaja kommentoi puhetta uutistoimisto Reutersin mukaan toteamalla, ettei ole Bidenin asia päättää sitä, kuka Venäjää johtaa, vaan Venäjän presidentin valitsevat kansalaiset.

Biden käytti Putinista kovaa kieltä jo aikaisemmin lauantaina, kun hän haukkui Putinia teurastajaksi tavattuaan ukrainalaispakolaisia.

Biden on arvostellut Putinia jo aikaisemminkin kutsuessaan taannoin tätä sotarikolliseksi. Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on sanonut pitävänsä Putinia sotarikollisena.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Alkaako Putinin asema oikeasti rakoilla? 8:06
Alkaako Putinin asema oikeasti rakoilla? Näin asiaa puitiin Viiden jälkeen -ohjelmassa.

"Ei tuumaakan Naton maaperälle"

Biden toisti puheensa aluksi jälleen, että Yhdysvallat tulee pysymään Ukrainan tukena. Bidenin mukaan Ukrainan vastarinta Venäjän joukkojen edessä on samalla osa laajempaa taistelua vapauden puolesta.

Biden uudisti myös vakuutuksensa, että Yhdysvallat on täysin sitoutunut sotilasliitto Naton yhteiseen puolustukseen. Biden lähetti samalla Putinille viestin, jonka mukaan Putinin ei kannata kuvitella etenevänsä tuumakaan Naton maanperälle.

Biden kuvasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan strategiseksi epäonnistumiseksi, mutta korosti samalla, etteivät tavalliset venäläiset ole Yhdysvaltojen vihollisia.

– Vladimir Putinin toiminta on vienyt teiltä yhteyden ulkomaailmaan. Ei tämä edusta sitä, mitä te olette. Ei tämä ole se sota, jota teidän pitäisi käydä.

Aikaisemmin päivällä Biden kehui Puolan johdon kanssa käymissää neuvotteluissa Puolaa, joka on kantanut vastuunsa Ukrainan humanitaarisesta kriisistä. Muiden maiden on nyt Bidenin mukaan autettava Puolaa selviämään taakastaan.

Puolaan on tullut yli kaksi miljoonaa sotapakolaista sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan yli kuukausi sitten.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 27.3. kello 5.01.

Lue myös:

    Uusimmat