Miksi tulehdukselliset suolistotaudit ovat niin yleisiä länsimaissa? Tutkijoilla uusi selitys

Tunnista suolistosairauden oireet 8:10
Videolla kerrotaan, millaisia oireita tulehdukselliset suolistosairaudet aiheuttavat.

Paljon huonoja sokereita sisältävä ruokavalio muuttaa suoliston bakteerikantoja tavalla, joka edistää paksusuolitulehduksia. Hiiritutkimuksessa tehty havainto saattaa selittää, miksi länsimaissa ja länsimaista ruokavaliota noudattavilla on paljon tulehduksellista suolistotautia.

Tutkimuksessa koehiirten juomaveteen tai ruokaan lisättiin runsaasti glukoosia, minkä jälkeen niiden suolistoa ärsytettiin kemiallisesti. Kun hiiriä verrattiin tavallista juomaa ja ruokaa saaviin hiiriin, sokerikuurilla olevat todettiin herkemmiksi paksusuolitulehdukselle. Paljon glukoosia sisältävä ruokavalio altisti suolistotulehdukselle, mutta myös pahensi oireita hiirillä, joille oli jo aiheutettu paksusuolitulehdus.

Lyhytaikainen glukoosin tai fruktoosin lisääminen ruokaan ei laukaissut tulehdusta terveissä suolistoissa, mutta se merkittävästi muutti suoliston bakteerikantoja. Etenkin tietyt limaa irrottavat bakteerit ja niiden erittämät entsyymit lisääntyivät, mikä myös vaurioitti hiirten suolistoa.

Kun näitä bakteerikantoja siirrettiin terveisiin hiiriin, myös niillä alettiin nähdä samanlaista alttiutta suolistotulehduksille, mikä vahvasti viittaa bakteerien osuuteen. Tähän viittasi myös se, ettei sokeripitoinen ruokavalio lisännyt tulehduksia hiirillä, joille annettiin antibiootteja tai pidettiin bakteerittomassa elinympäristössä.

Tulehdukselliset suolistotaudit yleistyvät

Jos hiirillä tehdyt havainnot pätevät myös ihmisiin, paljon glukoosia ja fruktoosia sisältävä ruokavalio ja sen aiheuttamat muutokset suolistobakteerikannoissa voivat olla suolistotulehdusten taustatekijöitä monilla.

Tulehdukselliset suolistotaudit ovat yleistyneet huomattavasti viime vuosina kaikkialla länsimaissa ja myös Suomessa. Meillä potilaita on noin 50 000 ja uusia tapauksia todetaan 2 000 joka vuosi. Kroonisten tulehduksellisten suolistosairauksien pääryhmät ovat haavainen paksusuolen tulehdus ja Crohnin tauti.

Tutkimus julkaistiin Science Translational Medicine -lehdessä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat