Mainos

Miksi talousennusteet eroavat niin paljon?

Pankit ovat viime päivinä antaneet synkkiä ennusteita taloudesta. Tänään Tapiola Pankki arvioi, että Suomen bruttokansantuote supistuu tänä vuonna neljä prosenttia ja työttömyys nousee 8,5 prosenttiin .

Aiemmin tällä viikolla OP-pankki ja Sampo Pankki julkistivat omat ennusteensa. Eri pankkien ennusteet eroavat nyt normaalia enemmän toisistaan.

- Jokaisella on omat painotukset ja arviot maailman talouden kehityksestä. Painottaisin kuitenkin, että kaikki puhuvat talouden supistumisesta, desimaaleihin ei kannata katsoa liian tarkasti, kertoo Tapiola-ryhmän pääekonomisti Jari Järvinen.

Ekonomisti: Hintojen lasku ihmisten korvien välissä

Inflaatio eli rahan arvon aleneminen laskee nyt kuluttajahintoja. Järvisen mukaan tällä on hyviä seurauksia, jos lasku ei kestä kauaa. Pitkä hintojen lasku ei puolestaan tiedä hyvää kenellekään.

- Yrityksille tulee ongelmia, kun myyntitulos putoaa. Sitten ei voida pitää ihmisiä töissä, eli jäädään työttömäksi, mikä taas aiheuttaa sen, että kuluttajilla ei ole rahaa, Järvinen selventää.

Pääekonomistin mukaan tämä kaikki on lähinnä ihmisten korvien välissä - ajatellaan, että ei osteta tavaroita nyt, kun huomenna saa kuitenkin vielä halvemmalla:

- Tämän kierteen katkaiseminen on hyvin vaikeaa. Siksi emme ennusta hintojen laskua kuin vain tälle vuodelle, ensi vuonna ajattelemme niiden kääntyvän nousuun.

Tapiolan pääekonomisti uskoo, että taloudessa voisi tapahtua käänne parempaan. Kovin todennäköistä se ei tosin ole, mutta jos pankkikriisi maailmalla hoidettaisiin nopeasti ja elvytyspaketit auttaisivat, se voisi tapahtua.

Yhdysvaltain keskuspankin johtaja on lausunut ennustuksensa, joka oli sisällöltään positiivinen. Järvinen muistuttaa, että keskuspankin johtaja ei ainoastaan lausu ennusteita, vaan samalla myös luo trendejä.

- Eivät he voi sanoa, että menee huonosti, heidän täytyy olla optimistisia.

Järvinen kuitenkin muistuttaa, että taantumat ovat yhtä todennäköisiä kuin korkeasuhdanteetkin. Tämän taantuman kesto voi hänen mukaansa olla tavallista pidempi, mutta kyllä tästäkin selvitään.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.