Miksi supersuositut sivut kaatuivat varoittamatta?

Googlen YouTube-videopalvelu ja Wikipedia ovat kumpikin kaatuneet tällä viikolla verkosta. Youtuben pääsivu oli kaatuneena eilen yli tunnin ajan. Muiden sivujen YouTube-pätkät kuitenkin toimivat katkon aikana. Wikipedian sivut olivat puolestaan alhaalla muutaman tunnin keskiviikkona. Mutta mistä oikeastaan oli kyse? Miten äärimmäisen suositut sivustot vain yhtäkkiä ilman ennakkovaroituksia kaatuvat miljoonilta käyttäjiltä?

Google on kiistänyt spekulaatiot siitä, että YouTuben katkos olisi ollut sivustoon kohdistetun hyökkäyksen seurausta. Uutiskanava CNN kertoo yhtiön todenneen, että kyseessä oli puhtaasti tekninen ongelma. YouTube pahoitteli samalla kaatumisesta koitunutta haittaa sivuston käyttäjille.

Erään YouTubea lähellä olevan lähteen mukaan kyse ei ollut myöskään Googlen kiistoista Kiinan kanssa. Google lopetti vähän aikaan sitten hakutulostensa sensuroinnin Kiinassa, mikä on aiheuttanut kohua. Kiinan on epäilty ryhtyvän jonkinlaisiin Googlen vastaisiin "rankaisutoimiin" asian tiimoilta.

Wikipedian kaatumisen puolestaan kerrotaan johtuneen Euroopan keskuksessa ilmenneestä palvelimien ylikuumenemisongelmasta. Wikimedia -teknologiablogissa kerrotaan, että Euroopan palvelinkeskuksen palvelimet sulkeutuivat suojatoimien takia. Wikipedian liikenne ohjattiin tällöin Floridan kautta. Siirrossa ilmenneen ongelman takia sivuille pääsy kuitenkin estyi.

Globaalien palveluiden käyttäjät ovat yllättävien katkojen aikana melko voimattomia. Usein ainoa mahdollisuus on vain kärsivällisesti odottaa, milloin palvelu alkaa taas toimia. Mutta entäpä jos pilvipalveluiden yleistymisen myötä kyseessä on seuraavalla kerralla jokin yhteiskunnan toiminnan kannalta merkittävämpi palvelu, jonka pettäminen aiheuttaa laajakantoisempia seurauksia? Riittääkö asian kuittaamiseen, että kyseessä oli vain tekninen vika?

Lue myös:

    Uusimmat