Miksi nukahtaessa tuntuu, että putoaa? Pari teoriaa olemassa

Unen laatu testissä 6:55

Tiedätkö sen tunteen, kun olet juuri nukahtamaisillasi, mutta sitten säpsähdät putoamisen tunteeseen? Ilmiölle ei ole tieteellisesti tutkittua selitystä, mutta erilaisia teorioita kyllä.

Yllä olevalla videolla käydään läpi Huomenta Suomen juontajan yöunimittauksen yllättäviä tuloksia.

Englannin kielessä nukahtaessa ilmeneviä, tahdosta riippumattomia lihasnykäyksiä kutsutaan nimellä hypnic jerk. Niitä voi ilmetä käsissä, jaloissa tai koko vartalossa, ja tiettävästi ne ovat hyvin yleisiä.

Koska ilmiötä pidetään normaalina ja harmittomana, sitä ei ole juuri tutkittu. Erityistä ”hoitoa” tuskin olisi mahdollista tai tarpeellistakaan löytää.

On kuitenkin olemassa muutamia teorioita siitä, mistä nämä nykäykset johtuvat. Yksi vahva ajatus on, että ne ovat luonnollista seurausta ihmisen hermojärjestelmän ”sammumisesta”. Eli kun nukahtavan ihmisen hengitys rauhoittuu, pulssi hidastuu ja kehon lämpötila laskee, lihaksetkin voivat liikahtaa johonkin suuntaan.

Toinen teoria on, että uneen vaipuessa aivot tulkitsevat tilanteen väärin ja pitävät lihasten rentoutumista merkkinä siitä, että ihminen on oikeasti putoamassa. Eräänlaisena suojelutoimena aivot sitten lähettävät lihaksille viestin jännittyä.

Evolutionaarinen näkökulma on, että yllättävä herätys mahdollistaa vielä kerran ympäristön tarkistamisen ja varmistumisen siitä, että nukahtaminen todella on turvallista – eli että lähellä ei ole vihollisia eikä uni tule huonossa asennossa huteralla puun oksalla.

Ihmisten omien kokemusten perusteella näille tuntemuksille saattavat altistaa esimerkiksi univaje, iltaan painottuvat fyysiset aktiviteetit, psyykkinen stressi sekä runsas kofeiinin saanti.

Oli miten oli, säpsähdyksistä ei tarvitse huolestua. Sen kun käännät kylkeäsi ja otat uudelleen kiinni unen päästä.

Lähteet: Sleep.org, Iflscience.com, Womenshealthmag.com, Businessinsider.com, Rd.com, Time.com

Lue myös:

    Uusimmat