Iskikö flunssa? Lääkäri suosittelee tuttua keinoa olon helpottamiseen: "Vanha keino on edelleen toimiva ja hyvä"

Millä keinoilla flunssan oireita voi lievittää ja lyhentää? 8:44
Katso koko flunssakeskustelu videolta!

Flunssakausi on taas täällä, myös korona jyllää. Lääkäri suosittelee tuttua ja toimivaa keinoa olon helpottamiseksi.

Tartuntataudit jylläävät taas. Huomenta Suomessa vierailleen Pihlajalinnan lääkäri Heikki Karisen mukaan koronavuosien jälkeen on jälleen palattu vanhaan, syksyiseen rutiiniin: elo-syyskuussa alkaa rinovirusepidemia, joka jatkuu influenssakauden alkuun marras-joulukuulle.

– Ja tällä hetkellä on aika paljon tätä rinovirusta, rs-virusta ja covid- eli koronavirusta liikkeellä, Karinen kertoo.

"Todellinen määrä on nelinkertainen – tai jopa isompi"

Karisen mukaan covid-virus on lisääntymässä koko ajan.

– Tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla puhutaan jo epidemiasta. 

Lääkäri huomauttaa, ettei koronavirusta edes testata tällä hetkellä aktiivisesti, paitsi sairaalaan ensiapuun tulevilta potilailta. Karinen kertoo, että pari viikkoa takaperin varmistettujen koronatapausten määrä oli noin 3 000.

Jotkut oireilevat saattavat testata koronaa kotitestein, mutta paljon sairastetaan ilman testejäkin, mikä vaikuttaa lukuihin. 

– Että ehkä se todellinen määrä on nelinkertainen – tai jopa isompi–, mitä testeillä on varmistettu.

Karinen muistuttaa, että covid on kuitenkin ykyään eri tauti kuin 2–3 vuotta sitten.

– Se on laimentunut. Vastaa lähinnä semmoista ehkä vähän tavallista rankempaa räkätautia tai flunssaa. Kyllähän se tietysti hauraille ja huonokuntoisille monisairaille ihmisille on edelleen vaikea tauti, mutta perusterveille ihmisille se menee ehkä yhtenä flunssana muiden flunssien joukossa.

Miten flunssaa voi hoitaa? Vanha neuvo on toimiva

Lääkäri Heikki Karinen sanoo, että flunssan hoitoon on kovin vähän toimivia keinoja. 

– Vanha kansanviisaus on, että hoitamaton flunssa kestää viikon ja hyvällä hoidolla seitsemän päivää. 

Tuttu neuvo on kuitenkin juoda lämmintä mehua kipeänä, ja sitä kannattaakin kokeilla. Lämmin, makea juoma, kuten sokeroitu viinimarjamehu, hunajavesi, hunajatee tai glögi – tai hunaja sellaisenaan –, lievittää kurkkukipua ja muita oireita, Karinen sanoo. Lämmintä hörppiessä tulee myös hengiteltyä höyryä, mikä auttaa tukkoisuuteen.

– Eli vanha keino on edelleen toimiva ja hyvä, hän summaa. 

Kannattanee kuitenkin panostaa tautien ehkäisyyn. Karinen muistuttaa, että käsien peseminen ja maskin pitäminen ovat edelleen yhtä hyviä keinoja tautien ehkäisyyn kuin muutama vuosi aiemminkin koronan jyllätessä pahimmillaan. Tautien leviämistä ehkäisee myös se, ettei kipeänä mennä töihin.

Yllä olevalla videolla Medifon Oy:n toimitusjohtaja Mika Flink esittelee Suomessa kehitetyn lääkinnällisen laitteen, jonka kerrotaan voivan lyhentää flunssan kestoa. Mistä on kyse? Entä mitä mieltä lääkäri Karinen on tästä hoitomuodosta? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat