Räkä voi paljastaa asioita terveydestäsi – minkä väristä limaa erität?

Rohiseva yskä ja niistäminen tulevat tutuiksi silloin, kun kärsii flunssasta, mutta oletko kiinnittänyt huomiota siihen, minkä väristä limaa sinulta erittyy flunssassa?

Lääkäri Sarah Brewer kertoo Daily Mail -lehden haastattelussa, että ei ole suinkaan yhdentekevää, minkä väristä limaa keho erittää flunssan aikana. Kun ihminen ei kärsi tulehduksista tai flunssasta ylipäätään, on lima tavallisesti väriltään kirkasta. Jos liman väri muuttuu, voi se kertoa esimerkiksi tulehduksesta – ja toisaalta liman muuttuminen jälleen kirkkaaksi voi paljastaa, että flunssa on menossa ohi.

Räkä suojaa limakalvoja

Syy siihen, miksi nenässä on limaa, on se, että se pitää limakalvot kosteina. Keho toimii niin, että nenä kuljettaa liman avulla eteenpäin hengitetyn ilman epäpuhtauksia, jotka kulkeutuvat liman mukana nenänieluun, vatsaan sekä suolistoon.

Kun ihmiseen iskee jokin infektio, rään koostumus muuttuu ja siitä tulee sitkeää. Virukset vaikuttavat limakalvoihin myös niitä turvottamalla ja lisäämällä erittyvän liman määrää.

Valkoinen tai harmaa lima

Valkoinen tai harmaa lima syntyy kehossa tavallisimmin siksi, että nenän kudokset ovat turvonneet, eikä lima pääse kulkemaan yhtä vapaasti kuin terveenä. Tästä johtuen räkä on myös paksumpaa kuin silloin, kun olo ei ole tukkoinen.

Valkoinen tai harmaa lima voi kertoa myös ylähengitysteiden infektiosta tai poskionteloiden tukkoisuudesta tai tulehduksesta.

– Normaalisti poskiontelosta ei valu mitään, mutta kun siellä on tulehdus – joko virus- tai bakteeriperäinen – se voi aiheuttaa tällaisen liman valumista kurkkuun, tohtori Steve Okhravi kertoo Medical Daily -lehdelle.

Valkoinen tai harmaa lima voi merkitä tulehduksen sijaan myös sitä, että hengitysteihin on päässyt jotain sinne kuulumatonta. Esimerkiksi tupakointi, savu tai pöly voi saada aikaan valkean tai harmaan liman eritystä.

Vihreä tai tummankeltainen lima

Niin ikään vihreä tai tummankeltainen lima voi enteillä tulehdusta. Vihreä tai selvästi keltainen lima saattaa olla merkki virus- tai bakteeri-infektiosta tai alempien hengitysteiden infektiosta.

Kun kehossa on tulehdus, immuunijärjestelmä kokoaa valkosoluja tulehdusalueelle. Lima muuttaa tämän johdosta väriä siksi, että näiden valkosolujen sisältämät proteiinit ovat väriltään vihreitä ja kun niitä esiintyy samassa paikassa paljon, niiden värin voi erottaa myös paljaalla silmällä.

Vihreä tai tummankeltainen lima ei kuitenkaan viesti tulehduksesta sadan prosentin varmuudella. European Respiratory Journalissa vuonna 2011 julkaistun tutkimuksen mukaan ei ole itsestään selvää, että vihreä lima merkitsee tulehdusta.

– Yleinen uskomus siitä, että vihreä räkä kertoo bakteeritulehduksesta, ei pidä täysin paikkaansa, tohtori Matthew Exline amerikkalaisesta Ohion yliopistosta kertoo Medical Daily -lehdelle.

Punainen lima

Mikäli erittyvä lima on selvästi veristä, voi kyse olla vakavammastakin sairaudesta, kuin tavallisesta flunssasta. Asiantuntijan mukaan veriseen räkään onkin syytä suhtautua vakavasti.

– Jos erittyvä lima on ruosteisen väristä tai veristä, olisi tärkeää hakeutua terveydenhoitoalan asiantuntijan pakeille, tohtori Ash Husain Hertfordshiren sairaalasta, Iso-Britanniasta kertoo.

***

Miten suojautua influenssalta? 13:00

Lue myös:

    Uusimmat