Miksi miehillä kestää niin pitkään vessassa?

Vaivaako vatsatauti? Hakeuduthan näistä oireista lääkäriin 1:47
KATSO MYÖS VIDEO: Vaivaako vatsatauti? Hakeudu näistä oireista lääkäriin!

Miesten taipumus istua pöntöllä vastakkaisen sukupuolen näkökulmasta "aivan liian pitkään" voikin olla juuri se syy, miksi miesten suolistoterveys on yleensä paremmalla tolalla kuin naisten. Mutta miksi miehillä on tapana kuluttaa aikaa enemmän vessassa kuin naisilla?

Useat miehen kanssa samassa taloudessa eläneet ovat kenties huomanneet, että miehen vessareissussa tuppaa menemään aikaa huomattavasti pidempään kuin naisten.

– Totta se on, mutta miehillä on myös paljon harvemmin suolisto-ongelmia ja kroonista ummetusta kuin naisilla, huomauttaa gastroenterologi Kyle Staller, Yahoo-sivuston lifestyle-osiossa.

Suoliston toimintaan erikoistunut psykologi Madison Simons Clevelandin klinikalta puolestaan kertoo niin ikään Yahoolle, että syy miesten pitkiin WC-istuntoihin voi piillä biologiassa. 

Elimistön, ja siinä samalla suolen, tulee rentoutua, jotta uloste voi liikkua ja miehet kykenevät olemaan pöntöllä istuessaan rennompia kuin naiset, Simons kertoo. 

– Tämä johtuu siitä, että miehillä on luontainen kyky siirtyä nopeasti taistele tai pakene -tilasta rentoutuneeseen tilaan, kun taas naisilla taistele ja pakene -tilan laantumisessa kestää pidempään.

– Kun elimistö on taistele tai pakene -tilassa, sympaattinen hermosto on aktiivinen. Kun taas parasympaattinen hermosto on aktiivisempi, pystyy ihminen rentoutumaan. Suoli toimii kunnolla, kun parasympaattinen hermosto on aktiivisempi kuin sympaattinen hermosto.

Simonsin mukaan on mahdollista, että miehet jäävät pöntölle pidemmäksi aikaa, koska siihen istuessaan heidän parasympaattinen hermostonsa aktivoituu, he rentoutuvat, eivätkä halua poistua rentoutuneesta tilastaan nousemalla ylös pöntöltä.

Nousemista viivyttää myös se, että pöntöltä ja vessasta poistuminen voi tarkoittaa sympaattisen hermoston aktivoitumista, sillä vessan ulkopuolella odottavat stressiä lisäävät arjen vastuut.

Miehet harrastavat enemmän sivutoimia pöntöllä kuin naiset

Sen lisäksi, että pöntöllä istuminen tarjoaa miehille rentoutumisen hetken, useat heistä käyttävät enemmän aikaa älypuhelintaan räpläten vessassa kuin naiset, kertovat New York Post ja Yahoo.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että miehet myös todennäköisemmin lukevat istuessaan vessassa, mikä saa heidät kuluttamaan siellä enemmän aikaa kuin ulostaminen vaatii, kertoo New York Post.

Viimeiseksi vessassa vietetty aika voi tarjota loistavan mahdollisuuden lepoon, palautumiseen, keskittymiskyvyn palauttamiseen ja arjen vastuista pakenemiseen.

– WC-hetki tarjoaa miehelle turvallisuuden tunnetta, sillä pöntöllä istuessaan tämä voi keskittyä vain yhteen asiaan, joka pitää suorittaa loppuun: suolen tyhjenemiseen. Vessan ulkopuolella taas odottavat arkiset vastuut, ja kenties kumppanin tai työn vaatimukset ja odotukset, Simons sanoo.

Lähteet: Yahoo, New York Post

Lue myös:

    Uusimmat