Miksi hiuksia ei kannata leikata keittiösaksilla?

Oletko ikinä ajatellut, kuinka likaisia hiusdonitsisi ovat? Pesimme omamme ja kauhistuimme 1:30
KATSO MYÖS: Oletko ikinä ajatellut, kuinka likaisia hiusdonitsisi ovat? Pesimme omamme ja kauhistuimme.

Joskus tekee mieli säästää ja leikata pahimmat hiusten kaksihaaraiset keittiösaksilla pois. Parturi-kampaajamestari kehottaa kuitenkin välttämään mielihalua.

Kun omassa taloudessa on tiukkaa tai kiireinen kalenteri ei meinaa antaa myöden, voi kampaajan varaamisen sijaan omat keittiönsakset alkaa vaikuttaa varsin houkuttelevalta vaihtoehdolta. Latvoja ei kuitenkaan välttämättä kannata alkaa tasoittamaan keittiöstä löytyvillä Fiskarseilla.

Keittiösakset eivät saa hiuksissa aikaan samaa jälkeä kuin kampaajan terävät sakset.

– Kyllä niin saa tehdä, jos haluaa, mutta ei kannata. Hiukset saa itse lyhennettyä, mutta kovin tarkkaa työskentelyä ei keittiösaksilla saa tehtyä. Ne ovat niin valtavat, eikä niitä ei ole tehty samanlaiseen tarkkaan työskentelyyn kuin ammattilaisten sakset, Suomen Hiusyrittäjät ry:n puheenjohtaja parturi-kampaajamestari Sini Silfvenius-Bart arvioi.

Keittiösaksilla on siis turha yrittää havitella mitään selkeää hiusmallia, jotka usein vaativat vakaan käden lisäksi ammattilaisen tottunutta silmää ja työhön tarkoitettuja työvälineitä.

– Aina voi joku onnistua sinne päin, mutta luottaisin ehdottomasti ennemmin ammattilaisen kädenjälkeen, Silfvenius-Bart toteaa.

Kun kampaajan tai parturin tuoliin istuu, on suurempi todennäköisyys, että saa upean ja siististi toteutetun lopputuloksen, joka palvelee asiakkaan toiveita ja tarpeita.

Sosiaalisen median ihmeet ja kepulikonstit

Silfvenius-Bart kertoo, että on törmännyt usein sosiaalisessa mediassa erilaisiin kepulikonsteihin, joiden avulla ihmiset pyrkivät saamaan kotioloissa helposti saman lopputuloksen kuin hiussalongissa.

– Muistan nähneeni YouTubessa videon miehestä, joka laittoi kattilan päähän ja leikkasi kattilalinjan myötäisesti itselleen tiukan potan. Se on hyvä esimerkki siitä, kun halutaan säästää ja koetaan, että ihan hyvä tuli, mutta eihän se ole siisti hiusmalli, eikä tätä päivääkään, hän kertoo.

TikTok on täynnä nuoria, jotka ovat leikanneet itselleen erinäisillä kikkakolmosilla verho-otsatukan eli curtain bangsit, tai ultramuodikkaan butterfly haircutin.

– Olen nähnyt vastaavia. Kotikonsteinkin voi onnistua, ainakin sinne päin, mutta väitän, että teknisesti hyvä, koko pään hiusten leikkaus on todella haastava tehdä itse itselleen, hän toteaa.

Jos video ei näy, voit  katsoa sen tästä.

Silfvenius-Bart muistuttaa, että hiusten leikkauksessa on tärkeä ymmärtää, mihin hius laskeutuu ja mistä kohtaa kannattaa leikata, jos esimerkiksi on vaikka otsatukkaa itselleen leikkaamassa.

– Kun leikkaat itse, ei sinulla ole sitä samaa ammattitaitoa, eikä ymmärrystä hiuksesta kuin ammattilaisella, Silfvenius-Bart muistuttaa.

Sosiaalisessa mediassa näkyvien onnistumisten taustalla voi olla myös yksinkertaisesti moukan tuuria.

– Niillä videoilla on voinut käydä hyvä tuuri, että on ollut kyseessä hiukset, joissa se leikkaus toimii. Mutta entä jos on superpörröinen ja luonnonkihara hius? Silfvenius-Bart kysyy.

Pörröinen ja luonnonkihara hius ei käyttäydy samaan tapaan kuin luonnollisesti suora. On myös hyvä muistaa, että hius on ihan erinäköinen märkänä kuin föönauksen jälkeen kuivana.

– Kun leikkaat kiharaa hiusta, se lyhenee niin, että se menee entistä enemmän kiharalle. Mietipä sitä curtain bangesissa tai butterfly haircutissa, hän muistuttaa.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä

Sen lisäksi, että Silfvenius-Bart jättäisi hiusten leikkauksen ammattilaisille, kehottaa hän myös pyytämään oikeiden hiustuotteiden valinnassa apua hiusalan ammattilaisilta.

– Se on vähän sama shampoiden ja hoitoaineiden valinnassa, eli luottaisin ammattilaisen mielipiteeseen. Hän ajattelee sinua ja sinun hiuksiasi. Näin saat itsellesi oikeasti toimivat tuotteet käyttöön, hän summaa.  

Lue myös:

    Uusimmat