Jos yrität kasvattaa hiuksiasi, yhtä virhettä kannattaa vältellä

Näin puhdistat likaisimmatkin hiusharjat ja kammat kotikonstein 1:45
KATSO MYÖS: Näin puhdistat likaisimmatkin hiusharjat ja kammat kotikonstein.

Moni hiusten kasvattamisprojektiin ryhtynyt voi tehdä erään oleellisen virheen matkan varrella.

Jos havittelet hiuksiisi pituutta, voi kuulostaa loogiselta, ettei hiuksia käytä kampaajan saksien käsittelyssä, vaan antaa niiden kasvaa omaa tahtiaan. Säännöllinen latvojen tasoittaminen on kuitenkin pitkällä juoksulla parempi vaihtoehto.

– Meille kaikille tuppaa kasvamaan kaksihaaraisia ainakin paikoitellen jossain vaiheessa. Hiusten säännöllinen leikkaaminen estää latvojen haaroittumista jonkin verran, Suomen Hiusyrittäjät ry:n puheenjohtaja parturi-kampaajamestari Sini Silfvenius-Bart muistuttaa.

Hän muistuttaa, että terve hius näyttää siistimmältä ja paremmalta, kun sitä välillä latvasta tasoittaa.

Kuinka usein tasoitus?

Jos hiusten mallia ja pituutta haluaa ylläpitää, kannattaa hiukset leikata takaisin malliin jopa noin 4–6 viikon välein.

– Varsinkin, jos kyseessä on lyhyt hiusmalli, Silfvenius-Bart toteaa.

Pitkien hiusten kanssa riittää, että niitä tasoitetaan noin 3–4 kuukauden välein.

– Neljännesvuosittainen leikkaus ja siistiminen edesauttaa hiusta pysymään paremmassa kunnossa, Silfvenius-Bart muistuttaa.

Neljännesvuosittainen leikkaus ei myöskään vie koko kasvumittaa vuodelta pois.

On hyvä muistaa, että kaksihaaraiset ja vauriot haperoittavat hiusta latvasta ylöspäin. Jos vaurioituneita osia ei leikata pois, voivat ne edetä pitkällä aikavälillä niin, etteivät hiukset edes oikeastaan kasva pituutta, kun haperoitunut osa lisääntyy.

Silfvenius-Bart kertoo, että on törmännyt työssään asiakkaisiin, jotka vielä nykypäivänä luulevat, että hiukset kasvavat hiusten latvasta käsin.

– Tällaisiinkin tilanteisiin voi joutua. On asiakkaita, jotka kertovat käyneensä värjäyksessä ja tulevat näyttämän, kuinka väri ei pysynyt, eli: ”Katso nyt tätä tyveä”, Silfvenius-Bart kertoo asiakkaasta, joka oli kuukausi aiemmin käynyt hiusten värjäyksessä ja tullut valittamaan hiusten luonnollisesta tyvikasvusta.

Selvennöksenä siis vielä, että hius kasvaa ihmisen hiuspohjasta eli hiustyvestä käsin. Latvassa oleva hius on siis vanhinta hiusainesta, joka haaroittuu ja vaurioituu herkimmin. 

Lue myös:

    Uusimmat