Kuinka usein hiukset pitäisi pestä? Ihotautilääkäri vastaa

Neljä naista lopetti hiusten pesemisen – tällainen oli lopputulos 1:12
KATSO MYÖS VIDEO: Neljä naista lopetti shampoon käyttämisen – katso, miltä hiukset näyttävät neljän viikon pesemättömyyden jälkeen.

Onko olemassa yleispätevää sääntöä siihen, kuinka usein hiukset pitäisi pestä? Asiantuntijan mukaan suositeltava pesuväli riippuu useasta eri seikasta.

Kerroimme marraskuussa hygieniaan erikoistuneen professorin Briteissä kohauttaneesta lausunnosta. Brittiprofessorin mukaan ihmisten ei tulisi käydä päivittäin suihkussa, eivätkä monet hahmota puhtauden ja hygieenisyyden eroa.

Mutta entä sitten hiustenpesu? Kuinka usein hiukset kannattaisi pestä? Ihotautilääkäri Anthony Rossi  kertoo CNN:lle monen pesevän hiuksensa turhaan päivittäin, koska luulevat hiustensa rasvoittuvan niin nopeasti.

– Jos he antaisivat tilaisuuden, he saattaisivat huomata, että heillä ei itse asiassa olekaan nopeasti rasvoittuvaa päänahkaa tai hiuksia.

Sopiva hiustenpesuväli riippuu monesta eri tekijästä, kuten hiustyypistä ja omasta aktiivisuustasosta. Rossin mukaan hiusten peseminen liian usein voi johtaa kuiviin hiuksiin, mutta toisaalta päänahan ja hiusten rasvoittuminen saattaa myös aiheuttaa epämieluisaa tuoksua sekä hilseilyä.

Nämä seikat vaikuttavat hiusten sopivaan pesuväliin

On kuitenkin olemassa tapoja, joilla voit selvittää juuri itsellesi sopivan pesuvälin.

Ihotautilääkäri Rossi suosittelee yleensä potilailleen hiusten pesemistä kerran tai kahdesti viikossa. Harvempaa pesuväliä kannattaa noudattaa, jos hiuksissa on esimerkiksi permanentti tai ne on voimakkaasti vaalennettu.

Nopeasti rasvoittuvan hiuspohjan vuoksi hiuksia saattaa joutua pesemään useammin. Myös iällä on vaikutusta hiusten rasvoittumiseen, ja esimerkiksi puberteetti-iässä olevilla teineillä on usein rasvaisempi hiuspohja. Ihmisen vanhetessa päänahan rasvoittuminen vähenee.

Amerikkalainen ihotautilääkäreiden ammattijärjestö American Academy of Dermatology muistuttaa, että erityisesti kihartuvat ja taipuisat hiukset kuivuvat tyypillisesti herkästi. Tällaisten hiusten peseminen liian usein voi johtaa hiusten katkeiluun. Paksut ja kiharat hiukset kannattaa kuitenkin pestä vähintään joka toinen viikko, jotta hiuspohja pysyy puhtaana.

Päänahkaa ja hiuksia hoidetaan muuallakin kuin suihkussa

Ihotautilääkäri Anthony Rossi muistuttaa, että päänahkaa ja hiuksia hoidetaan muuallakin kuin suihkussa.

– Mielestäni on tärkeää huolehtia päänahan hygieniasta. Kuten parrankin kanssa, haluat pitää huolta sen alla olevasta ihosta. Huolehdi siis hiuksista ja kampaa niitä, jotta kuolleet ihosolut irtoavat. Kastele kampa, jos voit.

Myös päänahan hierominen irrottaa kuollutta ihosolukkoa. Rossin mukaan hiuksia ei siis välttämättä tarvitse pestä usein shampoolla, mutta voit pitää hiukset puhtaana muilla tavoin.

– Voit myös käyttää esimerkiksi hiuksiin jätettäviä hoitoaineita tai hiuspohjalle tarkoitettuja öljyjä, jotka auttavat hoitamaan ja kosteuttamaan hiuspohjaa.

Kuivashampoota ei kannata käyttää mielin määrin

Edes treenin jälkeen hiuksia ei ole mikään pakko pestä shampoolla. Voit halutessasi huuhdella hiukset vedellä. Shampoopesu on tarpeen, jos hiukset tai hiuspohja alkavat haista pahalle.

Kuivashampootakin voi Rossin mukaan silloin tällöin käyttää. Ei kuitenkaan ole järkevää kerryttää kuivashampoota liikaa hiuspohjaan, vaan sekin tulisi huuhdella pois.

Klooripitoisessa vedessä uiminen voi kuivattaa hiuksia. Hiuksia voi suojata kastelemalla ne etukäteen ja käyttämällä hoitoainetta. Voit myös suojata hiukset uimalakilla, tai pestä ne heti uinnin jälkeen shampoolla ja syväpuhdistavalla hoitoaineella.

Jos sinulla on jatkuvasti ongelmia päänahan tai hiusten kanssa, kannattaa kääntyä ihotautilääkärin puoleen.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat