Mikkeliläisen Raimo Heinäsen koti tuhoutui rajussa tulipalossa – konttasi ulos viime hetkellä: "Tuntui, että ilmaa ei enää saa"

Mikkelin perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu ja lähiruokayrittäjä Raimo Heinänen oli menettää henkensä rajussa omakotipalossa. MTV Uutiset vieraili palopaikalla Mikkelin Majavedellä.

Paksu peltikatto on revitty rullalle pihanurmen päälle. Savun haju on edelleen voimakas. Heinänen katselee pahoin vaurioitunutta taloaan haikeana.

– Tämä on niin kamala tilanne. Ei tätä vielä oikein tajua, Heinänen pyörittelee päätään.

Tulipalo sai alkunsa talon varastosta maanantaiaamuna noin kello kolmen aikaan. Tarkka syttymisyy ei vielä ole tiedossa.

On hankala kuvitella, millainen varasto ja saunatilat ovat aiemmin olleet, sillä nyt tilalla on tuhkaa ja hiiltä.

Rakennuksen vieressä olevat kaksi autoa ovat palaneet aivan karrelle. Pihan reunalla olevasta torikärrystä on jäljellä enää muisto ja hiiltynyt runko.

Heinänen kuitenkin muistaa olla onnellinen siitä, että henki säilyi ja vaimokin on turvassa.

Pankkikortit olivat viedä hengen

Heinänen seisoo pyjamassa palavan talonsa edessä. Yhtäkkiä hän tajuaa, että pankkikortit jäivät pöydälle. Tuli ei vielä ole levinnyt päätaloon, joten nopeasti sisään.

Juuri kun Heinänen astuu huoneeseen, tuli rikkoo keittiön ikkunan. Heinänen on viiden metrin päässä, kun tuli imeytyy talon sisään.

– Se tuntui kuin 30-metrinen tuuli olisi tullut vasten. Sieltä se pöllähti ja vei hengityskyvyn. Tuntui, että ilmaa ei enää saa.

Heinonen lähtee konttaamaan kohti ovea. Hän huomaa, kuinka perheen kissa Vilperi jää palon keskelle. Se on viimeinen muisto kissasta.

– Kissa kuoli niihin kaasuihin. Se ei päässyt ulos.

Heinänen onnistuu konttaamaan noin kymmenen metrin matkan ulko-ovelle ja pelastuu tulipalolta.

Muistoja tuhkan keskellä

Talo ja sen sisältämät muistot ovat Heinäselle ja hänen perheelleen tärkeitä. Hän muutti vaimonsa kanssa taloon 20 vuotta sitten, kun he saivat tarpeekseen kaupungin hälinästä.

Nyt raunioiden keskellä Heinänen muistelee erityisesti talon laajaa kirjastoa.

– Kaikki paloi täydellisesti. Siellä oli iso määrä sellaista, mitä ei ikinä tule enää saamaan. Siellä oli esimerkiksi alkuperäiset olympiajulisteet.

Heinänen tutkii pihamaalla, mitä kaikkea tuli on vienyt. Kun kaikki tuhoutuu, aiemmin itsestään selvät asiat eivät enää olekaan niin selviä. Esimerkiksi, miten lähikalayrittäjät saavat jouluksi mädit talteen ilman kunnon laitetta.

– Sekin maksoi useamman tonnin, yrittäjä harmittelee.

Näyttää siltä, että loputkin talosta joudutaan purkamaan. Heinänen kuitenkin toivoo, että vanha kivijalka olisi edes säilynyt palolta ja uuden talon voisi rakentaa vanhojen perustusten päälle. Nimittäin uusi talo tontille vielä nousee.

– Ehdottomasti tähän. Tämä on mun kotipaikka. Täällä me halutaan asua.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Länsi-Savo

Lue myös:

    Uusimmat