"Hän oli kuin kotonaan siellä" – Teemu Pukin debyytti HJK:ta vastaan edelleen ex-luotsin mielessä, yksi oivallus teki hintelästä miehestä Valioliiga-maalipyssyn

Teemu Pukin nimi on ollut suomalaisten jalkapalloseuraajien huulilla jo useiden vuosien ajan. Pukki nousi tietoisuuteen teini-ikäisenä Kotkassa, KTP:n paidassa. Satamakaupungista matka jatkui nopeasti maailmalle, jossa kansainvälisen tason läpimurto tapahtui vasta myöhemmällä iällä.

Pukki räjäytti pankin erityisesti viime kaudella, kun hän vei nimiinsä Englannin kakkostason eli Championshipin maalikuninkuuden Norwichin paidassa.

Tahti ei hyytynyt, vaikka sarjataso muuttui. Valioliigassa, maailman seuratuimmassa jalkapallosarjassa, Pukki on ollut yksi puhutuin nimi loppukesän ja alkusyksyn aikana. Jopa niin iso, että hänet valittiin koko Valioliigan kuukauden pelaajaksi elokuussa.

Pukki-party nimellä kulkeva ilmiö saa suomalaishyökkääjän ex-valmentajan Janne Hyppösen suupielet koholle.

– Eihän tässä voi olla kuin iloinen kaverin puolesta. Ja meidän pitääkin tuntea ylpeyttä, ihan koko Suomessa. Tuo on mahtava juttu meidän maamme jalkapallolle. Toivotaan, että satu jatkuu. Eikä ole mitään syytä, että miksi ei jatkuisi, Hyppönen miettii MTV Urheilulle.

Jo nuorena sinut isoissa ympyröissä

Pukin ja Hyppösen yhteinen historia kantaa 2000-luvun puolelle. Nimenomaan Hyppösen valmennuksessa Pukki teki debyytin Veikkausliigassa, KTP:n riveissä.

– Muistan hyvin sen, kun laitoin hänet kentälle HJK:ta vastaan. Hän oli kuin kotonaan siellä, huippujoukkuetta vastaan.

– Hänellä oli jo silloin niitä samoja ominaisuuksia, joita hänellä on tänä päivänäkin. Silloin hän oli vähän sellainen hintelä nuori mies, niin kuin nuoret miehet yleensä ovat, Hyppönen muistelee ja listaa ominaisuuksia, jotka erottivat Pukin muista.

– Liikkeen helppous, motoriikkaa, välineen hallinta eli se, että pallo pysyi mukana. Ja hän oli yksinkertaisesti äärettömän nopea.

– Eli niitä samoja juttuja, jotka ovat hänen vahvuuksia vielä tänä päivänäkin, 29-vuotiaana. Hän on vain saanut lisää lihasvoimaa ympärille, Hyppönen sanoo.

Esimerkki nuorille

Hyppönen nostaa esille arvostetun suomalaisen kuntovalmentajan Marko Yrjövuoren, joka jakoi aikanaan kritiikkiä siitä, miten Suomessa palloilulajeissa keskitytään liikaa itse lajisuoritusten toistamiseen päivästä toiseen.

– Jos fyysiset ominaisuudet eivät ole kunnossa, niin silloin sitä ei kehity niin kuin voisi kehittyä. Mun mielestä Teemu on hyvä esimerkki tästä, Hyppönen pohtii ja linjaa:

– Hän on saanut selvästi lisää voimaa, mikä näkyy juoksunopeudessa. Se on entistä parempaa ja se heijastuu myös laukomiseen. Viimeistelyssä tärkeää on se, että laukaus lähtee terävästi ja nopeasti. Ja että se laukaus lähtee kovaa. Eikä voima poista tarkkuutta.

– Se on yksittäinen isoin tekijä. Kun on voimaa, niin se tuo myös kamppailuvoimaa. Kaikki tämä vaikuttaa henkiseen puoleen. Itseluottamus vain kasvaa. Sen päälle ovat ne kaikki siviilipuolen jutut. Ne kun ovat urheilijalla tasapainossa, niin silloin se itse urheileminen on kivaa. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että ne ovat aika lailla kunnossa.

– Siksi sanon, että ei ole syitä miksi marssi ei voisi jatkua samanlaisena. Se ei tarkoita sitä, että hän iskisi hattutempun joka toisessa pelissä. Mutta tasaisen tappavasti, Hyppönen viittaa Pukin jäätävään maalitahtiin.

Hyppösen mukaan Pukin esimerkki on puhutteleva lajin huipulle tähtääviä nuoria ajatellen. Itse läpimurto voi tulla myöhemmin. Kaiken ei tarvitse tapahtua heti ja nyt.

– Tässä koko jutussa on tärkeä viesti urheilijan aluille ja heidän vanhemmilleen. Tärkeää on sellainen keskittyminen päivittäiseen tekemiseen. Turha höntyily ja kiire pois. Pään ei tarvitse olla pilvissä, vaan pitää jalat maassa ja nauttii siitä tekemisestä. Se on ollut Teemulla iso avain menestykseen, Hyppönen näkee.

KTP:ssä Pukin ensiaskeleita todistanut Hyppönen hehkuttaa tarinaa Norwich-tähden kohdalla.

– Vaikka eteen on tullut vastoinkäymisiä, niin se on vain elämää. Ei sitä mennä aina eteenpäin tai isosti ylöspäin. Joskus pitää ottaa taka-askelia ja joskus tulee vastoinkäymisiä. Varmasti yksi iso muutos Teemussa on ollut se, että ne takaiskut eivät hetkauta häntä niin paljoa.

– Mahtavaa, että hän saa nyt nauttia siitä, miten hän pääsee pelaamaan jalkapalloa maailman parhaiden pelaajien kanssa, Hyppönen myhäilee. 

Lue myös:

    Uusimmat