Suomalaisella Valioliiga-lupauksella taivas auki – on nopeimpia nuoria pelaajia Englannissa: "Hoitanut kaiken niin kuin pitää"

Suomalainen jalkapallon huippulupaus Terry Ablade vakuutti keväällä englantilaisen Fulhamin testijaksollaan. Nyt tuulennopea 17-vuotias hyökkääjä pelaa seurassa nuorten Valioliigaa ja kerää kehuja otteistaan.

Videolla kohokohdat Valioliigan Manchesterin derbystä sunnuntailta:


Mutkitta ja kasvukivuitta Ablade ei ole tähän pisteeseen kulkenut. Hän oli lopettanut Oulussa koko jalkapallon hetkeksi 13-vuotiaana, kertoo nuorukaista tarkkaan viime vuosina seurannut Palloliiton Lännen aluevalmentaja, poikamaajoukkueluotsi Teemu Eskola.

– Motivaatio oli kadoksissa, niin kuin tuon ikäisellä saattaa olla. Suurin muutos tapahtui sen jälkeen, hän muutti Poriin syksyllä 2015. Jalkapallo ei alkanut heti kauheasti kiinnostaa, mutta ensimmäisen Porissa vietetyn kauden 2016 aikana onnistumisia alkoi tulla ja jalkapallo tuntui taas miellyttävältä, Eskola ruotii MTV Sportille.

– Talvella 2017 tapahtui tosi kova kehityspyrähdys. Hän nousi alle 17-vuotiaiden maajoukkueeseen hyvien seurajoukkuenäyttöjen kautta. Hän pelasi siinä maajoukkueessa hyvät EM-karsinnatkin syksyllä ja pääsi vähän haistelemaan FC Jazzin edustusjoukkueenkin menoa. Siinä kohtaa hän silmin nähden aikuistui. Yksi hyvän kaverini vaimo oli ollut hänellä yläkoulun opettajana, ja hänkin sanoi, että massiivinen muutos tapahtui yhdessä keväässä, Eskola jatkaa.

Poikamaajoukkueessa syntyneiden maalien ja vahvojen esitysten myötä räjähtävälle Abladelle alkoi sataa testipyyntöjä monista eri maista. Ablade ehti jo viime vuonna käydä testattavana Saksan Bundesliigassa pelanneen Ingolstadtin organisaatiossa, mutta pukukopin hiljaisuutta ihmetellyt lupaus ei halunnut seuraan mennä.

Ablade sai kyselyitä niin ikään Hollantia, Espanjaa ja Italiaa myöten, mutta joutui peruskoulun kiireiden takia antamaan kieltäviä vastauksia tukijoukkojensa kanssa. Tämän vuoden keväällä kuitenkin tärppäsi: englantia äidinkielenään puhuva Ablade suuntasi juuri Englantiin – maahan, jossa pelaamisesta hän oli haaveillut. 

Ablade veti huhtikuussa läpi viikon mittaisen testileirin lontoolaisessa Fulhamissa, joka nousi kuukauden kuluttua tästä Valioliigaan. Alle 16-vuotiaiden pelissä Norwichia vastaan Ablade iski upeasti kolme maalia, ja myös treeniesitykset alle 18-vuotiaiden joukkueen kanssa tekivät Fulhamiin vaikutuksen. Ablade piti itsekin seurasta, ja muutti sopimuksen synnyttyä Lontooseen sijaisperheeseen viime kesänä 16-vuotiaana.

– Hänelle oli nähdäkseni sinällään luonteva juttu lähteä Suomesta Englantiin. Vaikka hän puhuu suomea hyvin, hänen äidinkielensä on kuitenkin englanti. Hän on lisäksi tullut jo 7-vuotiaana Suomeen ghanalaisen isänsä perässä. Hän on joutunut silloin opettelemaan täysin uuden ja vieraan kulttuurin täysin puskista, tekemään sopeutumisen eteen tosi paljon töitä pienenä lapsena. 

– Niiden kokemusten vahvistamana tuollainen muutto Porista Lontooseen ei välttämättä ole niin iso kuin mitä se jollekin muulle olisi, Eskola summaa.

Terryn isä on FC Jazzia nykyisin valmentava Seth Ablade. Hän muutti vuonna 2004 Albaniasta Suomeen ja ensialkuun Ouluun pelaamaan. Seth tahkosi Kuopion Palloseurassa Veikkausliigaa 2005–2006 ja pelasi jalkapalloa myöhemmin vielä sekä Oulussa että Vaasassa. Terry seurasi isäänsä Suomeen ja Vaasaan Ghanan kodistaan seitsemän vuoden iässä.

Valmentamiseen tätä nykyä täysipainoisesti keskittyvä Seth on käynyt Lontoossa poikansa luona tiiviisti ja ollut tiiviisti yhteydessä sekä poikaansa että tämän sijaisperheeseen. Jalkapallolupauksen alku Lontoossa on sujunut Sethin mukaan hyvin, vaikka pientä koti-ikävää pojalla on ajoittain ollut.

– Terry on hoitanut siellä kaikki asiat niin kuin pitää. Aluksi minulla oli sellainen fiilis, että pärjääköhän hän siellä Lontoossa isossa kaupungissa, mutta olen ylpeä pojastani, koska kaikki on mennyt hyvin, takavuosina Kuopion Palloseurassa Veikkausliigaa pelannut Seth kertoo.

Mainiosti on kulkenut pelikentilläkin. Kuuteen ensimmäiseen peliinsä alle 18-vuotiaiden Valioliigassa Ablade on tehnyt kolme maalia, joista kaksi samassa ottelussa Southamptonia vastaan. Hän on tahkonnut minuutteja myös Fulhamin alle 17-vuotiaiden joukkueessa, joka ei pelaa sarjapelejä, ja värkännyt niissä peleissä isänsä mukaan kahdeksan osumaa.

Terry on myös saanut seuraltaan kehuja, varsinkin nopeudestaan. Hän lukeutuu ikäluokkansa nopeimpiin pelaajiin Englannissa. Isä Seth kertoo, että Terry on ollut 30 metrin juoksussa kaikista Fulhamin nykyisistä alle 23-vuotiaista nuorisojoukkueiden pelaajista nopein.

– He ovat seurassa sanoneet, että hänellä on mahdollisuudet kehittää paljon asioita, mutta hän on tällä hetkellä nopea ja vahva, ja hän on tehnyt maaleja sarjapeleissä, Seth setvii.

"Jaksaa juosta kaksi kertaa enemmän kuin Suomessa"

Abladen kehitys muutamassa kuukaudessa Fulhamin riveissä on ollut huimaa.

Nuorten joukkueella on jalkapalloharjoitusten lisäksi kuntosalitreenit joka päivä maanantaista perjantaihin. Pelit ovat tavallisesti lauantaina, jolloin vain sunnuntaisin on vapaata.

– Terry on kehittynyt ja mennyt eteenpäin koko ajan. Hän pystyy sanomaan minulle Fulhamissa tällä hetkellä suoraan, että hän jaksaa juosta kaksi kertaa enemmän kuin silloin kun hän oli Suomessa. Samalla kun treenituntimäärä on kasvanut, kunto on noussut paljon ja myös voimaa löytyy, isä avaa. 

– Siellä on totta kai pelillisestikin aivan eri taso kuin Suomessa. Vaatii jonkin aikaa, että siihen tottuu täysin.

Fulham toivoo isän mukaan Abladen parantavan ennen kaikkea pallon kuljettamista ja tilan hakemista kentällä.

– Hän tietää, että hän on nopea, mutta välillä hän jää vähän odottamaan sen sijaan, että olisi tajunnut aikaisemmin, että tämä tilanne voi syntyä, jos teen liikkeen aikaisemmin, Seth sanoo.

Eskola arvioi kriittisen realistisesti, että Abladella on vielä paljon matkaa valmiiksi pelaajaksi. 

– Hänellä on kaikella tavalla kehitettävää. Vasen jalka on ollut yksi kehityskohta, joka on mennyt eteenpäin, mutta työstettävää on pelikäsityksellisissä jutuissa: Pelattavaksi liikkumisessa viimeisessä linjassa, murtavissa juoksuissa ja niiden ajoituksissa. Sellaisessa, että hän on syötön lähtöhetkellä täydessä vauhdissa uhkaamassa vastustajan linjaa, eikä odota telineissä, että syöttö lähtee ja sitten hän juoksee perään. Hänen pitää ylipäätään kehittää kokonaisvaltaista pelaamista, Eskola perkaa.

– Hänen vahvuuksiaan ovat, että hän on räjähtävä, hänellä on hyvä kehonhallinta ja hän on hyvä pääpelaaja. Hän ponnistaa korkealle ja saa puskuihin voimaa, vaikka hän ei ole kauhean pitkä.

– Hirveästi hän on kehittänyt prässäämistä ja riistämistä ja sellaista, että hän tekee 90 minuuttia oikeasti teemupukkimaisesti töitä. Hänellä tulee sellaisia pelejä, mutta myös ohipelejä. Taso vaihtelee vielä liian paljon otteluiden välillä. Tietty tasaisuus uupuu.

Ruokavalio tuli sokkina

Persoonana Ablade on Eskolan mukaan välitön, ulospäin suuntautunut ja haasteista nauttiva ratkaisijatyyppi. Myös mukavuudenhalua nuorukaisesta on paistanut.

– Se on vahvuus, ettei stressaa liikaa, mutta se voi olla uhka, jos elämäntavat eivät ole tarpeeksi urheilulliset. Niitä asioita hänen kanssaan on käyty paljon läpi ja niissä hän on paljon kehittynyt. Tämä liittyy ruokavalioon ja lepäämiseen ja tällaisiin asioihin.

Ablade onkin isänsä mukaan sujauttanut vaatimustason noustua asettanut työrukkaset aiempaa tiukemmin käsiinsä.

– Jos tänään tai huomenna on vapaata, hän menee nykyään lenkille. Kyllä huomaa, että kunnon lisäksi motivaatiokin on noussut eri tasolle, Seth kertoo.

Lisäksi ruokavaliosta on karsiutunut Englannissa ylimääräinen pois.

– Niillä se on niin tiukka. Siis ihan oikeasti. On ihan tarkkaa, mitä pitää syödä ja mitä ei. He syövät seuran kanssa ravintolassa aamupalan ja lounaan. Iltapalan he syövät kotona. Mutta heidät kaikki on koulutettu, että he tietävät, mitä he syövät. Heidät mitataan joka viikko, tsekataan rasvaprosentti ja kaikki. Jos olet syönyt jotain liikaa, olet kusessa.

Alkuun tarkka ruokavalio oli Terrylle Sethin mukaan iso sokki.

– Hän oli tottunut syömään karkkia omalla ajallaan ja nyt ei saakaan. Ei saa kakkua ja pizzaa. Juttelen näistä asioista hänen kanssaan koko ajan. Jos hän haluaa päästä tälle tasolle, nämä asiat pitää hoitaa. Tiedän hänen isänään, että hän hakee minulta vahvistusta koko ajan.

Mutta silti, omatoimisuutta on tullut lisää ja Ablade on alkanut sisäistää, miten paljon huipputasolle vaaditaan. 

– Hänellä oli hiljattain ranne murtunut. Hän oli kolme viikkoa sairauslomalla, mutta pystyi menemään kuntosalille ja tekemään kaikkea. Se yllätti minut, että hän sitoutui ja teki itse kaikki jutut. Hän oppii sitoutumaan siihen, miten nämä asiat toimivat, isä iloitsee.

Matkalla aikuisten huipulle

Huulille hiipii näin lupaavan ja kehityskelpoisen pelaajan kohdalla väistämättä kysymys, mihin hänellä on urallaan rahkeita. Missä Ablade voi myöhemmin pelata? Isä ruotii vastausta isojen, aikuisuutta ja vastuullisuutta koskevien teemojen kautta.

– Jos Terry jatkaa samaan malliin työtä, mitä hän on Fulhamissa tehnyt, hänestä tulee huippupelaaja. Hän pystyy pelaamaan ihan missä vaan, Seth sanoo. 

– Mutta hän haluaa mennä esimerkiksi autokouluun, ja olen ihan varma, että pian hänelle tulee tyttöystävä ja paljon muutakin. Näitä asioita pitää ottaa huomioon. Olen nyt hoitanut asioita hänen puolestaan, mutta ensi vuonna hänelle tulee enemmän haasteita, kun hänen pitää hoitaa niitä itse. Jos hän pystyy noiden asioiden jälkeen vielä keskittymään ja jatkamaan samaa duunia, olen varma, että hän pystyy pelaamaan missä vaan, isä jatkaa palaten teesiinsä.

Sen, olisiko tuo osoite Englannissa vai muualla, aika näyttää.

– Minä haluan, että poika vain pelaa ja yrittää antaa joka päivä 100 prosenttia. Haluan, että pelataan ja katsotaan muutaman vuoden jälkeen, missä hän hän pystyy pelaamaan. Totta kai jos hän pääsee pelaamaan Englannissa, niin miksi ei. Muutkin sarjat voivat tulla silti kuitenkin kyseeseen; Englannissa on kova taso.

Lue myös:

    Uusimmat