Mikä on nuorten Leijonat-pelaajien salaisuus? Mikko Rantanen paljastaa syyn uusien tähtien rynnistykseen: ”Enää ei mietitä, että ollaan nuoria, vaan annetaan mennä”

6:02
Videolla pohditaan, mikä tekee nuorista suomalaispelaajista niin hyviä.

NHL:ssä Colorado Avalanchessa sensaatiomaisen kauden pelannut Mikko Rantanen sekä C Moren asiantuntijat pureutuivat Mestareiden pöydän ääressä nuorten jääkiekkoilijoiden nopeaan nousukiitoon. Myös valmentajat ovat muuttuneet vuosien saatossa.

Nuorilla pelaajilla menee lujaa. Liigasta on tullut vahva kasvattisarja, johon nuoret pääsevät mukaan jo juniori-ikäisinä. Ilmiö näkyy myös Leijonissa, sillä viime vuosina esimerkiksi Patrik LaineSebastian Aho ja Rantanen ovat kantaneet ratkaisijan viittaa aikuisten MM-kisoissa. Nyt rooli on 18-vuotiaan Kaapo Kakon hallussa.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Morella!

Suomi – Saksa tiistaina 21.5. klo 13.15 C More Sport 1/MTV3

Kaikki ottelut suorana C Morella. Suoratoistona ottelut katsottavissa vain cmore.fi-palvelussa.

C Moren asiantuntija Karri Kivi kokee, että nuoret ovat ennakkoluulottomampia ja rohkeampia kuin aikaisemmat sukupolvet.

– Pelaajat näkevät mahdollisuudet avoimemmin. Ulkomailta haetaan herkästi vauhtia ja jos se ei onnistu, tullaan vuoden tai kahden päästä takaisin.

Tero Lehterä epäilee, että nuoret pelaajat ovat nykyään taitavampia kuin ikätoverinsa aikaisempina vuosikymmeninä. Rantasen mukaan pelitaidot vaikuttavat myös henkiseen puoleen.

– Taitoja voi hioa vanhemmalla iällä, mutta taitotason tiedostaa heti C- tai B-junioreissa. Se auttaa siinä, että uskaltaa tehdä enemmän. Sen takia tämä ikäluokka uskaltaa, eikä pelkää. 

– Mediahuomio on nuorten peleissä isompaa kuin ennen – ehkä enää ei mietitä, että ollaan nuoria, vaan annetaan mennä.

Nuorten lupausten marssi aikuisten sarjoihin ja turnauksiin on muokannut myös valmentajia. Penkin takana ei enää seiso virheistä huutava yrmy, vaan pelaajia kannustava persoona.

– Nuorille pelaajille annetaan enemmän mahdollisuuksia kuin ennen. Olen kuullut, että ennen jos teki pari virhettä, kausi saattoi olla siinä. Nykyään nuorille pelaajille annetaan enemmän varaa virheisiin, sillä niitä tulee kaikille, Rantanen kertoo.

– Valmentajille täytyy nostaa hattua siitä, nuoret ovat nykyään itsevarmempia. 

Vuonna 2014 Suomen alle 20-vuotiaat maailmanmestaruuteen valmentanut Kivi on tottunut toimimaan nuorten pelaajien kanssa. Trendi näkyy myös Tampereen Ilveksessä, jota Kivi on luotsannut jo kolme vuotta: joukkueessa on 11 pelaajaa, jotka ovat syntyneet vuonna 1999 tai sen jälkeen.

Asiaa on joutunut työstämään paljon.

– Varmaan eniten, mitä olen joutunut valmentajan tekemään! Otin valmennusryhmääni itseäni vajaa 15 vuotta nuoremman kaverin siksi, että hän toisi ideoita, joita en ole koskaan edes miettinyt. Ihan elintärkeää pysyä rytmissä mukana.

Karri Kivi kertoi kantavansa huolta myös nuorten pelaajien jaksamisesta. Katso koko keskustelu ylälaidan videolta!

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja