Mikä on ihmisen suurin sisäelin? Aivosi painavat yli kilon, mutta yhtä asiaa anatomian professorikin ihmettelee

Tältä näyttää kehoon asennettava älyimplantti, joka katoaa jäljettömiin 3:36
KATSO MYÖS: Tältä näyttää kehoon asennettava älyimplantti, joka lopulta katoaa jäljettömiin käyttönsä jälkeen.

Yleensä sisäelimistä suurimpana pidetään maksaa. Määrittely kuitenkin riippuu siitä, mitä ja miten mitataan.

Maksa on melkoinen jötkäle, aivot painavat yli kilon ja suolistoakin löytyy sisuksistamme melkein kahdeksan metriä. Mikä siis on ihmisen suurin sisäelin? 

Yleensä sisäelimistä suurimpana pidetään maksaa. Määrittely kuitenkin riippuu siitä, mitä ja miten lasketaan. Maksa painaa normaalisti puolitoista kiloa ja pesee siis painollaan muut elimet. Toisaalta myös suolisto on sisäelin.

– Ihmisellä on ohutsuolta viisi-kuusi metriä riippuen laskutavasta eli siitä, lasketaanko elävältä ihmiseltä vai vainajalta. Kuoleman jälkeen suoli pikkuisen löyhtyy ja jos se mitataan mittanauhalla, se on tuolloin pidempi, anatomian professori Seppo Parkkila Tampereen yliopistosta sanoo.

Paksusuoltakin onteloidemme piiloista löytyy puolitoista metriä. Suoli elimenä on valtavan suuri.

– Se, mikä elin on suurin, riippuu siitä, miten kukin vastaa. Kiinteänä elimenä maksa on isokokoinen ja painava. Toisaalta usein on myös sanottu, että iho on ihmisen suurin elin, Parkkila sanoo.

Aivot painavat yli kilon, mutta koko ei kerro kaikkea

Kaikissa elimissä on vaihtelua. Esimerkiksi aivojen normaali paino on noin 1,3–1,4 kiloa.

– Siinä saattaa olla pientä variaatiota. Lapsillahan aivot myös kasvavat vielä jossain määrin.

Aivot ovat turvassa kallon sisällä. Otsan ihon ja otsaluun välissä on vain ohut lihaskerros ja sidekudosta.

– Otsaluun alapuolella on aivokalvoja, jotka peittävät aivoja. Aivokalvojen vieressä on tiloja, esimerkiksi lukinkalvon alainen tila, jossa kulkee verisuonia ja siellä on aivoselkäydinnestettä, Parkkila sanoo.

Sisäelimen koko ei kuitenkaan ole kaikki. Maksa toimii kaikilla suhteellisen samalla tavalla, eivätkä isommat aivot tee ihmisestä älykkäämpää kuin muut.

– Olen aina ihmetellyt sitä, ettei aivojen koko valtavasti korreloi siihen, kuinka viisas tai ihmeellinen olento on, Parkkila kuvaa.

– Olen itse ihmetellyt esimerkiksi suuria eläimiä, elefantteja tai muita. Voisi kuvitella, että niillä on valtavat aivot, ja vastaavasti hiiren aivot taas ovat todella pienet. Elefantin aivot painavat liki 5 kiloa, kun taas hiiren aivot ovat vain noin 0,4 grammaa. Älykkäitä olentoja ovat molemmat. Aivot on ihmeellinen kokonaisuus.

Katso myös: Ruumiinsa voi luovuttaa opetuskäyttöön kuolemansa jälkeen – vainajan kohtaaminen jättää jäljen:

Ruumiinsa voi luovuttaa opetuskäyttöön kuolemansa jälkeen – vainajan kohtaaminen jättää jäljen:"Tietysti siinä on kysymys kuoleman kohtaamisesta" 6:35
Vainajia käytetään opetustoimintaan esimerkiksi Tampereen yliopistossa.

Lue myös:

    Uusimmat