Mika Aaltola MTV Uutisille: Bidenin vierailua Suomeen lienee valmisteltu jo pidempään – "Suomi nähdään tärkeänä Washingtonista"

Presidentti Biden saatetaan nähdä Suomessa heinäkuussa – Mika Aaltola kertoo mitä huhuttu vierailu merkitsee 5:17
Katso Mika Aaltolan kommentti Biden-uutisesta!

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola uskoo, että Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin huhuttua vierailua Suomeen on valmisteltu jo pidempään. Toteutuessaan se olisi vahva viesti siitä, kuinka tärkeänä Suomi nähdään Washingtonista käsin.

Julkisuuteen tihkuneet tiedot Joe Bidenin mahdollisesta Suomen-vierailusta eivät varsinaisesti yllätä Mika Aaltolaa. Hänen mielestään Yhdysvaltain presidentin vierailu Suomessa on vain ajan kysymys nyt, kun Suomesta on tullut Naton jäsen.

– Tavallaan se on oletusarvoista, että se lähikuukausina tapahtuu, Aaltola sanoo.

Tietojen tihkuminen suurelle yleisölle kertoo jotain valmisteluiden etenemisestä.

– Usein, kun näistä julkisuuteen vuotaa tai kerrotaan, niin silloin se harkinta on pidemmällä kuin pelkästään yhdessä ideassa. Eli kyllä sitä valmistelutyötä on tehty.

– Se, että ainoa globaali suurvalta näkee tarpeelliseksi käydä Suomessa, kertoo siitä, että Suomi tässä tilanteessa Venäjän rajanaapurina ja Nato-jäsenyyden saavutettuaan nähdään tärkeänä Washingtonista. Suomi on geostrategisesti hyvin tärkeässä paikassa kartalla. Kuolan niemimaalta Pietarin portille, sieltä Suomenlahden kapeikkoon ja Ahvenanmaalle – kaikki tämä on Washingtonin näkökulmasta hyvinkin painoarvoista.

Aaltola pitää luonnollisena, että vierailu ajoittuisi Naton heinäkuisen Vilnan-huippukokouksen yhteyteen ja että Biden tapaisi silloin Suomessa myös muiden Pohjoismaiden johtoa. 

– Selkeästi Suomen liittyminen Natoon on Bidenin mielestä hyvin tärkeä etappi. Se on yksi Bidenin kauden suurimmista ulkopoliittisista saavutuksista. Kuka tahansa Yhdysvaltain presidentti, ehkä Trumpia lukuun ottamatta, olisi hyvin iloinen siitä, että Natoa on saatu laajennettua. Siinä jää nimi historiankirjoihin, että kenen kaudella se tapahtui, Aaltola sanoo.

– Se alleviivaa tavallaan sitä, että sodankin aikana Nato on säilynyt toimintakykyisenä ja kykenee ottamaan uusia jäseniä.

Presidentinkanslia ei kommentoinut asiaa MTV Uutisille. 


Lue myös:

    Uusimmat