Mainos

Miinalaiva Pohjanmaa pääsi tositoimiin välittömästi

Miinalaiva Pohjanmaa on joutunut välittömästi avustustehtäviin kriisinhallintaoperaation käynnistyttyä Intian valtamerellä. Aluksen päätehtävä on turvata ruokakuljetuksia sisällissodan koettelemaan Somaliaan, mutta myös merirosvojen kohtaaminen kasvotusten on mahdollista.

Miinalaiva Pohjanmaa lähti Suomen pakkasista jo tammikuun alussa. Matka Intian valtamerelle taittui nopeinta reittiä Suezin kanavan läpi.

Työt operaatiossa alkoivat heti. Viikko sitten Pohjanmaa auttoi merirosvojen vapauttamaa kalastusalusta ja sen uupunutta kenialaismiehistöä neljän kuukauden kaappauksen jäljiltä.

- Heillä oli ollut muun muassa pulaa hyvänlaatuisesta juomavedestä. Kaksi heistä oli siinä määrin kuivuneita, että he saivat suonensisäistä nesteytystä, kertoo lääkintäkomentajakapteeni Vesa Salonen.

Pohjanmaan ensisijainen tehtävä on taata elintarvikekuljetukset Somaliaan.

- Tottakai ensin luodaan tilanne sellaiseksi, että meidän joukkojen on turvallista mennä toiseen alukseen. Tämän jälkeen laivan henkilöstö ja materiaali voidaan käskettäessä tarkastaa ja todeta, onko viitteitä rikollisesta toiminnasta, selvittää Pohjanmaan komentaja Mika Raunu.

Kaappauksia lähellä turistikohteita

Laivakaappaukset ovat taas kiihtyneet vuodenvaihteen jälkeen suotuisten sääolojen ansiosta. Somalipiraattien iskut ovat laajentuneet entistään ja ne ovat levinneet uusille alueille. Vuonna 2010 laivoja rosvottiin ja siepattiin koko itärannikon alueella, tänä vuonna pohjoisessa aivan Dubain turistikohteiden tuntumissakin.

Kuluneen kolmen kuukauden aikana yli 700 merimiestä on otettu panttivangeiksi.

Katso Kari Lumikeron juttu Mombasasta (Seitsemän Uutiset 18.2.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.