Mihin Marsin vesi on kadonnut? Tutkijat saattaneet löytää yhden puuttuneen palan selittämään mysteeriä

Marsissa on virrannut aikoinaan runsaasti vettä. Tästä ovat todisteena muun muassa muinaiset joenuomat planeetan pinnalla. Nykyään Mars vaikuttaa kuitenkin varsin karulta aavikolta. Askarruttava kysymys onkin ollut, miten ja minne vesi on oikein kadonnut?

Nyt tutkijat ovat kehittäneet teorian, joka saattaa selittää Marsin veden mysteerin. New Scientist kertoo, että planeetalla ajoittain riehuvat massiiviset pölymyrskyt saattavat olla merkittävässä roolissa Marsin kuivumisessa.

Tutkijat ovat pitkään tienneet, että Mars menettää jatkuvasti vettään. Nyt Nasan MAVEN-luotain on havainnut ensimmäistä kertaa vettä planeetan ylemmässä ilmakehässä. Tutkijat epäilevät, että pölymyrskyjen takia vettä kulkeutuu Marsin yläilmakehään, mistä vesi sitten karkaa avaruuteen.

Tutkijat havaitsivat Marsin yläilmakehän sisältävän eniten vettä sillon, kun planeetta on lähimpänä aurinkoa tai planeetalla jyllää suuri pölymyrsky. Kyseiset tapahtumat lämmittävät Marsin ilmakehää, jolloin vettä pääsee leijumaan korkeammalle.

Yläilmakehässä vesi hajoaa vedyksi sekä hapeksi ja ajelehtii avaruuteen. Tutkijoiden arvioiden mukaan Marsin yläilmakehän kautta on saattanut vuotaa avaruuteen niin suuri määrä vettä, että se olisi riittänyt peittämään planeetan keskimäärin 61 sentin syvyiseen vesikerrokseen. 

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että tämäkään ei kuitenkaan riitä selittämään kaikkea planeetalta kadonnutta vettä, sillä vettä on ollut aikoinaan vielä huomattavasti enemmän. Tutkijoiden mukaan nyt ollaan kuitenkin askelta lähempänä kattavaa vastausta. 

Lue myös:

    Uusimmat