NASA huutokauppaa näitä erittäin harvinaisia valokuvia avaruusseikkailuilta – mukana muistot kuukävelystä ja jopa Marsin pinnalta

Yhdysvaltojen ilmailu- ja avaruushallintovirasto NASA on antanut huutokaupattavaksi tuhansia valokuvia ja videoita, joista osaa ei ole koskaan julkaistu.

Lontoon taidehuutokauppakamari Christie’sin tieteiden ja luonnonhistorian johtaja James Hyslop on innoissaan harvinaisesta kokoelmasta.

– Tämä on ehdottomasti näiden kuvien kattavin kokoelma, joka on koskaan huutokaupattu, Hyslop kertoo uutistoimisto Reutersille.

– Monia näistä valokuvista ei julkaistu 60- ja 70-luvuilla, joten ne ovat erittäin harvinaisia.

Arkistoihin unohtunut kuva

Huutokaupan vetonaulan uskotaan olevan kuva astronautti Neil Armstrongista. Hän oli Apollo 11:n valokuvaaja, joten suurin osa historiallisen kuulennon kuvista on astronautti Buzz Aldrinista.

– Mutta mission loppupuolella Buzz otti kameran ja napsaisi kuvan Neilistä, Hyslop kertoo.

– Se kuitenkin unohdettiin onnistuneen mission jälkilöylyissä. Vasta 80-luvulla muistettiin, että siellä on myös kuva Neilistä.

Osa kokoelman kuvista on muilta NASAn avaruusmissioilta, ja vanhimmat kuvat on otettu jo 1950-luvulla. Christie'sin verkkosivuilla pyörivä huutokauppa on käynnissä 6.–19. marraskuuta. 

Kokoelmassa on myös muun muassa ensimmäinen avaruudessa otettu selfie, sekä ensimmäinen Marsin pinnalta otettu valokuva koskaan.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta lisää harvinaisesta kuvakokoelmasta, ja miltä kuvat näyttävät.

Lue myös:

    Uusimmat