Marsin jättikanjonin keskeltä upea löytö: ”Täynnä vettä, paljon odotettua enemmän”

Päällisin puolin Mars-planeetta saattaa vaikuttaa kuivalta aavikolta, mutta aivan planeetan pinnan alla saattaa piileskellä mielenkiintoisia yllätyksiä.

Tutkijat ovat havainneet mittauksissaan, että Marsissa sijaitsevan jättimäisen Valles Marineris -kanjonin keskiosissa on suuret pitoisuudet vetyä. Havainto viittaa veteen. Aiheesta kirjoittaa Space.com -sivusto

Havaintoja on tehty Trace Gas Orbiter (TGO) -kiertorataluotaimella, joka on osa Euroopan avaruusjärjestö ESA:n ja Venäjän Roscosmoksen operoimaa ExoMars-tehtävää.

– Havaitsimme, että Valles Marinerisin keskiosat ovat täynnä vettä, paljon enemmän vettä kuin osasimme odottaa, toteaa Venäjän tiedeakatemian tutkimusinstituutin tutkija Alexei Malakhov.

Malakhov kuvaa tilannetta samantyyppiseksi, kuin Maassa ikiroudan alueilla, jossa vesijää pysyy kuivan maan alla jatkuvien matalien lämpötilojen takia.

Valles Marineris on Aurinkokuntamme suurin kanjoni. Se on kymmenen kertaa pidempi ja viisi kertaa syvempi kuin Grand Canyon.

Euroopan avaruusjärjestön entinen projektitutkija Håkan Svedhem sanoo, että nyt tarvitaan enemmän havaintoja, jotta asiasta saadaan lisätietoa.

0:36
Nasa julkaisi uutta materiaalia Marsin maanpinnasta (8.8.2021)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja