Sisältävätkö Marsista löytyneet "mustikkamaat" merkittävät todisteet punaisen planeetan historiasta?

Mars-planeetan pinnalla on miljoonittain pieniä pyöreitä kivimuodostelmia. Nasan ottamissa väärävärivalokuvissa 2,5 millimetriä halkaisijaltaan olevat pallukat muistuttavat mustikoita ja niitä onkin tästä syystä alettu kutsua Marsin mustikoiksi.

Siihen yhtäläisyydet sitten loppuvatkin, sillä Marsin mustikat ovat oikeasti raudasta ja hapesta muodostunutta hematiittia.

Sisältävät jopa 8 prosettia vettä

Tuoreen tutkimuksen mukaan Marsin mustikat saattavat kuitenkin antaa merkittävän vastauksen Marsin sisältämästä vedestä.

Tiedesivusto Live Science kertoo, että Marsin mustikat saattavat sisältää mikroskooppisia jälkiä muinaisesta vedestä. Tällöin Marsin "mustikkamaat" vahvistaisivat näkemykset siitä, että nykyisin punainen ja karu planeetta on ollut aikoinaan vetinen ja sininen.

0:36
Nasa julkaisi uutta materiaalia Marsin pinnalta.

Tutkijat havaitsivat, että maapallolla aivan vastaavanlaisissa mustikkamaisissa mineraalimuodostumissa on merkkejä veden vaikutuksesta. Näin voisi hyvin olla siis myös Marsin tapauksessa. Marsin mustikat saattavat sisältää jopa kahdeksan prosenttia painostaan vettä, arvioivat tutkijat.

Pennsylvanian Yliopiston professori Peter Heaney uskookin, että Marsin mustikat ovat muodostuneet saostumalla vedessä ollessaan.

Kyseessä on kuitenkin tässä vaiheessa pelkkä teoria. Asiaan saadaan täysi varmuus vasta, kun Marsin mustikoita saadaan tarkemmin tutkittua tulevaisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja