Migreeniin saattaa löytyä edullinen ja yllättävä apu – tutkijat: "Kokeilemisen arvoinen juttu migreenistä kärsiville"

Mistä tiedän, onko minulla migreeni? 1:10
KATSO MYÖS VIDEO: Mistä tunnistaa migreenin? Tällaisia ovat tyypilliset oireet.

Edullinen migreenin helpotuskeino saattaa löytyä lähimmän ruokakauppasi heviosastolta.

Intian kansallisen mielenterveyden ja neurotieteen laitoksen tutkijoiden tekemän selvityksen mukaan inkivääri voi tarjota helpotusta migreeniin. Aiheesta kertoo muun muassa Psychiatrist-verkkolehti.

Intiassa inkivääriä on jo pitkään käytetty äkillisten migreenikohtausten kotihoitokeinona. Jotkut migreenistä kärsivät vannovat tämän maustekasvin nimeen, koska ovat huomanneet sen helpottavan jyskyttävää päänsärkyä ja rauhoittavan migreenikohtauksen aiheuttamaa pahoinvointia.

Tuore inkivääri, inkivääritee tai inkivääriuute saattavat olla edullisempia kuin reseptilääkkeet, eivätkä aiheuta juuri lainkaan sivuoireita.

Tieteellistä tutkimusta siitä, toimiiko tämä eteläaasialainen mauste migreeninhoitoon, on kuitenkin ollut hyvin vähän.

Inkivääri helpotti kipua ja ehkäisi pahoinvointia

Systemaattinen selvitys ja meta-analyysi tarkasteli kolmea satunnaiskontrolloitua tutkimusta, jotka tutkivat erilaisten inkiväärituotteiden vaikutusta migreenin hoitokeinona. Selvitystyötä johti kliinisen psykofarmakologian ja neurotoksikologian professori Chittaranjan Andrade.

Yksi tutkimuksista selvitti inkivääriä ja reunuspietaryrttiä sisältävän patentoidun tuotteen migreeniä hoitavaa vaikutusta kuudellakymmenellä potilaalla.

Toinen tutkimuksista selvitti kuivatun inkiväärin sekä 100-milligrammaisen ketoprofiinin hoitotehoa kuudellakymmenellä potilaalla. Kolmannessa tarkasteltiin kolmen kuukauden ajan kuivatun inkiväärin tehoa migreenin ehkäisyssä 107 potilaalla.

Ei auttanut migreenikohtauksen ennaltaehkäisyssä

Kahdessa ensimmäisessä tutkimuksessa inkiväärin huomattiin helpottavan kovaa kipua ja pitävän kivun poissa ainakin kahden tunnin ajan hoidosta lähes 80 prosentilla potilaista verrattuna lumelääkkeen käyttäjiin. Lisäksi inkivääri laski puolella riskiä migreenikohtaukseen liittyvään pahoinvointiin ja oksenteluun. Potilaat eivät ilmoittaneet kokeneensa merkittäviä sivuvaikutuksia.

Sen sijaan tutkimuksessa, jossa selvitettiin inkiväärin tehoa migreenin ehkäisyssä, migreenikohtausten yleisyydessä ei huomattu merkittävää eroa inkivääriä käyttäneiden potilaiden ja lumetuotetta käyttäneiden välillä.

Yli 40 prosenttia inkivääriä käyttäneistä potilaista ilmoitti kuukauden sisällä tapahtuneiden migreenikohtausten puolittuneen, mutta tutkijat päättelivät, ettei ero ollut merkittävä verrattuna kontrolliryhmän tuloksiin.

Kahden ryhmän välillä ei myöskään ollut eroja toissijaisten tulosten, kuten kipupäivien, voimakkaan kivun päivien, kipulääkkeiden käyttöä vaativien päivien, migreenijaksojen lukumäärän ja migreenijaksojen enimmäiskeston suhteen.

"Kokeilemisen arvoinen juttu migreenistä kärsiville"

Tutkijat huomauttivat, että selvitys keskittyi hyvin pieneen otantaan, joten yleispätevää johtopäätöstä siitä, kuinka hyvin inkivääri toimii migreenin hoidossa, ei voi tehdä.

Myös eri kipuasteikkojen käyttö voi vaikuttaa tutkimusten luotettavuuteen. Lisäksi on huomioitava, että yhdessä tutkimuksessa migreenipotilaat käyttivät sekä inkivääriä että reunuspietaryrttivalmistetta. Ei siis voida tietää, kumpi tuotteista todella auttoi lievittämään migreenin oireita.

Migreeni on elämänlaatua heikentävä sairaus, joka vaikuttaa yli 10 prosenttiin maailman ihmisistä ja lähes tuplasti useampaan naiseen kuin mieheen.

– Potilaille, joilla ei ole varaa tai muutoin mahdollisuutta saada reseptilääkettä migreeniin, voi inkivääri olla kokeilemisen arvoinen juttu, tutkijat päättelivät.

Tutkijat: Näin voit helpottaa migreenioireita inkiväärillä kotioloissa

Jos kärsit migreeneistä, kokeile avuksi tätä luonnon konstia esimerkiksi sekoittamalla puoli teelusikallista jauhettua inkivääriä lasilliseen vettä "inkiväärimehun" valmistamiseksi. Vaihtoehtoisesti sekoita saman verran tuoretta, raastettua inkivääriä kuumaan veteen valmistaaksesi teetä.

Tutkijat muistuttavat, että inkiväärin kemiallinen koostumus ja siten sen tehokkuus voivat vaihdella.

– Jokaisen on itse määriteltävä yrityksen ja erehdyksen kautta, mikä annostus inkivääriä heille parhaiten toimii, olettaen, että inkivääristä todella on apua migreeniin.

Lähteet: Psychiatrist

Lue myös:

    Uusimmat