Mies syntyi ilman kiveksiä – sai toisen kaksoseltaan, jotta lapsilla olisi isänsä geenit

Milloin pitäisi havahtua perheen perustamiseen? 0:52
Videolla kerrotaan, milloin lastenhankintaan tulisi havahtua.

The New York Times kertoo harvinaisesta leikkauksesta, jossa ilman kiveksiä syntyneelle miehelle siirrettiin onnistuneesti yksi kives.

36-vuotias ilman kiveksiä syntynyt mies sai kiveksen identtiseltä kaksoisveljeltään.

Kiveslahjoituksen tarkoituksena oli antaa ilman kiveksiä syntyneellä kaksoselle mahdollisuus saada lapsia, joilla olisi käytännöllisesti katsoen hänen geeniperimänsä. Toisen kiveksensä luovuttaneella kaksosella oli jo ennestään omia lapsia.

Lisäksi lahjoituksen saanut kaksonen ei joudu käyttämään hylkimisenestolääkkeitä, sillä siirretty kudos vastaa hänen omaansa.

Haastava operaatio kesti kuusi tuntia

Kuusi tuntia kestäneessä vaativassa operaatiossa yhdistettiin kaksi pientä valtimoa ja suonta toisiinsa. Kyseessä on vasta kolmas tiedossa oleva vastaava leikkaus. Ensimmäinen suoritettiin 40 vuotta sitten.

Leikkaus onnistui ja molempien kaksoisveljien kerrotaan voivan hyvin.

Luonnollisin menetelmin ilman kiveksiä syntynyt kaksonen ei kuitenkaan voi edelleenkään saada omia lapsia. Kirurgit nimittäin epäonnistuivat yhdistämään siemenjohtimen, joka kuljettaa siittiöitä lisäkiveksistä virtsaputkeen.

Tämä tarkoittaa, että lisääntyäkseen luonnollisesti kaksoselle tulee tehdä toinen operaatio. Toinen vaihtoehto on ottaa siemennestettä suoraan miehen kiveksistä koeputkihedelmöitystä varten tai käyttää hedelmöityksessä kaksoisveljen spermaa.

Toivoa vammautuneille ja transsukupuolisille

Harvinainen operaatio tuo toivoa henkilöille, jotka ovat menettäneet kiveksensä esimerkiksi syövän tai sotavamman seurauksena, sekä sukupuoltaan korjaaville.

Kivesten siirtäminen tuntemattomalta luovuttajalta herättää kuitenkin eettisen kysymyksen. Onko oikein, että siirteen saaja voi mahdollisesti tulevaisuudessa saada lapsen, joka ei ole hänelle sukua?

Kaksoisveljesten tapauksessa ongelmaa ei ole, sillä he jakavat saman geeniperimän. Lisäksi molemmat miehet olivat suostuvaisia kiveksen siirtoon.

Lue myös:

    Uusimmat