Mies raivostui öisestä lannan hajusta – uhkaili traktorinkuljettajaa ja ampui poliiseja taljajousella

Poliiseja taljajousella ampuneen 61-vuotiaan miehen tuomio lieveni vuosilla hovioikeudessa. Käräjäoikeus oli passittanut miehen kuudeksi vuodeksi vankilaan kahdesta murhan yrityksestä.

Tapahtumat saivat alkunsa viime heinäkuussa Liperissä aamuyöllä, kun paikallinen mies hermostui pellolle levitettävän lietelannan hajusta. Kovassa humalassa ollut mies tempaisi mukaansa taljajousen ja lähti selvittelemään asiaa lietettä levittävän traktorikuskin kanssa.

Maanviljelijä säikähti uhkaavasti käyttäytynyttä miestä ja soitti hätäkeskukseen. Paikalle mennyt poliisipartio löysi taljajousimiehen tämän kotipihalta ja jututti miestä vartin ajan.

Poliisit kehottivat miestä jättämään maanviljelijän rauhaan. Mies puolestaan kertoi poliiseille kilpailleensa jousiammunnassa SM-tasolla. 

Koska maanviljelijällä ei ollut vaatimuksia välikohtauksesta, poliisit päättivät jättää kuusikymppisen kotiinsa.

Nuolet napsahtelivat poliisiautoon

Poliisipartio ehti jo lähteä pois, kun huomasi miehen palaavan takaisin maanviljelijän kimppuun aseineen. Partio varoitti maanviljelijää puhelimitse ja kutsui apuvoimia.

Tällä välin mies oli ehtinyt palata talolleen. Partio päätti ottaa miehen kiinni, jotta tämä ei aiheuttaisi enempää vaaraa.

Kun tukipartio saapui paikalle, poliisit lähtivät taloa kohti. He pysäköivät autonsa noin 30 metrin päähän talosta ja nousivat ulos autosta.

Lannanhajusta alun perin suivaantunut mies alkoikin nyt osoitella poliiseja ladatulla taljajousella. Mies vaati poliiseja lähtemään.

Mies ilmoitti poliiseille, ettei poistu kotoaan kuin ruumispussissa ja vaati poliiseja ampumaan hänet. Mies onnistui livahtamaan sisälle taloonsa ja siirtyi yläkerran parvekkeelle uhkailemaan poliiseja.

Mies ampui poliiseja kohti kolme kertaa taljajousella. Nuolet osuivat poliisiautoon, jonka takana poliisit kyyristelivät piilossa.

Lopulta poliisit pääsivät yllättämään miehen ja ottivat hänet kiinni. Mies puhalsi kolmen promillen lukemat.

Ei selvää hengenvaaraa

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi miehen virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja kahdesta murhan yrityksestä kuudeksi vuodeksi vankilaan.

Tuomittu Timo Juhani Kinnunen valitti ratkaisusta Itä-Suomen hovioikeuteen. Hovioikeus hylkäsi syytteet murhan yrityksistä sillä perusteella, ettei taljajousella ammutut nuolet aiheuttaneet konkreettista hengenvaaraa poliiseille.

Hovioikeuden mukaan taljajousi oli epäkuntoinen ja miehen ampumat nuolet oli tarkoitettu muuhun aseeseen. Lisäksi parvekkeelta ammutut nuolet eivät aiheuttaneet auton takana kyyristeleville, suojaliivein varustautuneille poliiseille todennäköistä hengenvaaraa.

Vaikka nuolet olisivat voineet osua poliiseihin kuolettavasti, tämä mahdollisuus ei ollut niin todennäköinen ja ilmeinen, että mies olisi syyllistynyt murhan yrityksiin.

Itä-Suomen hovioikeus katsoi miehen syylliseksi virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen. Rangaistukseksi hovi määräsi miehelle kaksi vuotta ja kaksi kuukautta ehdotonta vankeutta.

Hovioikeus määräsi miehen maksamaan molemmille poliiseille tuhat euroa korvaukseksi kärsimyksestä.

Lue myös:

    Uusimmat