Itäsuomalaisen pariskunnan väkivaltainen suhde vaaransi lukuisia ihmishenkiä – autolla törmäilyä, saksilla lyömistä, ammuskelua ja panttivankidraama

Itäsuomalaisen pariskunnan parisuhdesotkut ja välienselvittely olivat koitua viiden ulkopuolisen henkilön kohtaloksi. Nainen sai reilun vuoden ehdollista vankeutta ja mies passitettiin vankilaan lähes kolmeksi vuodeksi miettimään tekojaan.

Tapahtumat saivat alkunsa marraskuun 2021 lopussa, kun 32-vuotias nainen alkoi epäillä 33-vuotiaan miehensä pettäneen häntä. Nainen lähti etsimään miestä tuttavan luota, mutta naisen saapuessa sinne mies kaasuttikin autollaan pois.

Nainen raivostui silmittömästi, sillä uskoi toisen naisen istuvan miehensä kyydissä. 

– Halusin tuhota auton ja saada sen pysähtymään, nainen kertoi myöhemmin poliisille.

Nainen alkoi tarkoituksellisesti törmätä miehensä kuljettamaan autoon omalla autollaan. Seuraavan noin viiden minuutin ajan nainen törmäsi tahallaan edessään kulkevaan autoon 3–4 kertaa. 

Törmäysten seurauksena miehen kuljettama auto ajautui vastaantulevien kaistalle ainakin kerran.

Autoilla oli vauhtia 60–70 kilometriä tunnissa. Viimeisen törmäyksen seurauksena autot takertuivat toisiinsa ja irrotessaan pyörivät ympäri. Naisen auto törmäsi päin puuta.

Miehen kuljettamassa autossa oli hänen itsensä lisäksi kolme matkustajaa, jotka joutuivat tilanteessa todelliseen vaaraan saada vaikea ruumiinvamma tai menettää jopa henkensä.

Kiristi panttivangilla naista

Autovälikohtausta seurasi ajanjakso, jona riitelevä pariskunta satutti toisiaan nyrkein ja saksilla.

Mies myös uhkaili naista aseella ja ammuskeli tätä kohti. Tässä kohti vaaraan joutui jälleen ulkopuolinen henkilö eli samassa huoneessa ampumisen aikaan ollut nainen.

Parin viikon kuluttua pariskunnan nainen sai tarpeekseen tappelusta, lähti turvakotiin ja kertoi miehelle, ettei halua enää tavata tätä.

Kun mies tajusi, että nainen oli todella jättänyt hänet ja tosissaan katkaisemassa parisuhdetta, oli hänen vuoronsa suistua raiteiltaan. Mies meni naisen vanhemman sukulaismiehen työpaikalle, houkutteli tämän pihalle ja painoi pistoolin miehen selkää vasten.

Mies otti vanhemman sukulaismiehen panttivangikseen saadakseen kiristettyä naisen tapaamaan itseään. Mies pakotti panttivankinsa aseella uhaten autoon ja ampui autossa vankinsa jalkojen viereen todistaakseen olevansa tosissaan.

Kun auto lähti liikkeelle, hän pakotti panttivankinsa soittelemaan naisen sukulaiselle. Vanki kertoi puhelimessa, että mies ampuisi hänet, jollei nainen suostuisi näkemään miestä.

Mies soitti myös itse naiselle ja toisti tälle saman viestin. Panttivankiajelu päättyi, kun naisen sukulainen hälytti poliisit miehen auton perään.

Molemmille vankeustuomio

Oikeudenkäynnin aikaan pariskunta oli jälleen palannut onnellisesti yhteen. Parisuhteen räiskähtelyillä oli kuitenkin oikeudelliset seurauksensa.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi 32-vuotiaan naisen neljästä törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta liittyen autotörmäilyyn. Nainen sai vuoden ja 15 päivää ehdollista vankeutta sekä 40 päiväsakkoa.

Käräjäoikeus katsoi, että 33-vuotias mies syyllistyi panttivangin ottamiseen ja vaaran aiheuttamiseen. Käräjäoikeus tuomitsi Valte Aatos Rikhard Nymanin kahdeksi vuodeksi ja 40 päiväksi vankilaan.

Lisäksi käräjäoikeus määräsi miehen maksamaan panttivangilleen yhteensä 23 000 euroa kärsimys- ja haittakorvauksia.

Sekä syyttäjä että mies valittivat tuomiosta Itä-Suomen hovioikeuteen, joka kovensi rangaistuksen kahdeksi vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi ehdotonta vankeutta.

Hovioikeus pudotti panttivangiksi joutuneen miehen kärsimys- ja haittakorvausten määrän 14 000 euroon.

Oikeus passitti miehen suoraan vankilaan suorittamaan tuomiotaan. 

Lue myös:

    Uusimmat