Mies piinasi lastensa koulun henkilökuntaa niin rajusti, että yksi opettajista päätyi sairaalaan – Wilma-raivon ja sähköpostisolvausten uhreiksi joutui jopa yksi lapsi

Kainuulaisen kunnan työntekijää, kunnassa sijaitsevan koulun henkilökuntaa sekä yhden uhrin lasta ärhäkkäästi piinannut viisikymppinen perheenisä tuomittiin lukuisista rikoksista.

Mies pommitti kotikuntansa, ja ajoin myös naapurikuntien, työntekijöitä ja päättäjiä muun muassa sähköpostiviesteillä ja kirjelmillä, jossa hän solvasi ja halvensi yksittäisiä ihmisiä rankalla tavalla. Viestejä tuli myös koulun Wilma-järjestelmän kautta.  

Miehen katsottiin syyllistyneen kuuteen törkeään kunnianloukkaukseen, kolmeen perusmuotoiseen kunnianloukkaukseen ja törkeään yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen.

Rikokset tapahtuivat vuosina 2018 ja 2019. Mies tuomittiin aiemmin Kainuun käräjäoikeudessa, ja tuomio sai lainvoiman vastikään, kun Itä-Suomen hovioikeus päätti, ettei se ota asiaa käsiteltäväksi.

Suurta ahdistusta ja pelkoa

Rikokset, eli asiattomuuksiin ja henkilökohtaisuuksiin menneet herjaavat viestit, aiheuttivat uhreissa suurta ahdistusta. Osin syynä oli se, että vastaanottajina oli uhrien lisäksi näiden kollegoja, esimiehiä ja paikallisia päättäjiä. Viestit menivät siis laajalle yleisölle.

Tuomion perusteella mies oli lähettänyt esimerkiksi erästä solvaamaansa henkilöä koskevia viestejä kunnan maaseutupäällikölle, päivähoitajalle, insinöörille, kirjastovirkailijalle, mikrotukihenkilölle, kiinteistönhoitajalle, ympäristötarkastajalle sekä kunnanvaltuustolle ja -hallitukselle.

Viestien punaista lankaa on oikeuden asiakirjojen perusteella vaikea hahmottaa. Viestit koostuvat lähinnä uhreja erittäin ankarasti solvaavista ja haukkuvista, sekavista yksinpuheluista. Viesteissä mennään ammattitaitoon, mutta myös henkilökohtaisuuksiin, henkilötaustaan, ulkonäköön ja jopa sukupuolielämään.

Uhreiksi valikoituivat muun muassa miehen lasten käymän koulun opettajat. Mitään järkevää syytä miehen käytökselle ei Kainuun käräjäoikeuden tuomiosta välity.

Kohdisti vihansa jopa lapseen

Poikkeuksellisen härskiä miehen käytöksestä tekee se, että yhdeksi solvaavan viestittelyn kohteiksi valikoitui erään uhrin alaikäinen lapsi.

Lapsi oli joutunut aikuisen miehen lähettämien solvaavien viestien takia ikävään välikäteen, jossa hän joutui selittelemään asiaa muille. Lapsi oli myös joutunut jäämään pois harrastuksista ja muuttamaan koulutussuunnitelmiaan tapahtuneen takia.

Miehen käytös aiheutti pelkoa ja turvattomuuden tunnetta myös aikuisten keskuudessa. Useampi vihan kohteeksi joutunut aikuinen kertoi ahdistuneensa, kärsineensä unettomuudesta ja joutuneensa miehen takia käymään työterveyden puheilla.

Eräs uhreista sai niin vakavia oireita asioiden pyörittelystä, että päätyi sairaalaan. Lisäksi yksi kertoi olleensa tapahtuneen tiimoilta sairauslomalla.

Mies kiisti kaiken

Mies itse kiisti kaikki syytteet ja katsoi, ettei ollut halventanut tai häpäissyt kirjoituksillaan ketään.

Erään syytteen kohdalla mies väitti vain käyttäneensä "verbaliikkaa". Mies vetosi myös siihen, että hänen kielenkäyttönsä saattoi olla "rahvaanomaista". Miehen itsensä mukaan hän oli toiminut vastuullisesti ja asiallisesti.

Oikeus totesi, ettei miehen kirjoitustyyli ole verbaliikkaa, vaan ilkeyttä ja rumia sanoja. Rahvaanomaisuudellakaan viestien kieltä ei oikeuden mukaan voinut kuitata, sillä viestit olivat todella halventavia.

Miehen katsottiin syyllistyneen kaikissa kymmenessä syytekohdassa rikokseen.

Rangaistukseksi mies määrättiin 4 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan korvauksia uhreille kaikkiaan reilut 15 000 euroa.

Tapauksesta uutisoi aiemmin Iltalehti.

Lue myös:

    Uusimmat