Saaran ex-mies poltti perheen talon ja vainosi naista vuosia yöllisillä viesteillä – "Kyllä minä tiiän missä sinä asut"

1:00
Videolla näkyy yöllisiä viestejä, joilla mies pelotteli Saaraa.

Savolainen mies poltti ensin perheensä talon ja vainosi sen jälkeen ex-vaimoaan ja tämän lapsia vuosien ajan. Asiaa käsiteltiin Pohjois-Savon käräjäoikeudessa tammikuussa.  

Saaran* lähestymiskieltoon tuomittu ex-mies on vainonnut naista ja tämän lapsia pitkään. Viestejä ja soittoja on tullut iltaisin ja öisin, ja ne ovat pelottaneet Saaraa. Lapsilleen hän ei ole kuitenkaan yhteydenotoista kertonut, jotta lapset eivät pelkäisi yhtään enempää.

Lasten mielessä nimittäin pyörii vieläkin kesän 2016 karmea tapahtuma: tuolloin lasten isäpuoli soitti uhkasoiton, tuli, ja poltti Saaran ja lasten kotitalon. Äiti lapsineen oli soiton saatuaan ehtinyt paeta metsään. Pienimmät nukahtivat sammalmättäälle.

– Kyllä lapset vieläkin puhuvat siitä. Että eihän se (mies) vaan tule tänne. Ja jos vaikka kauppakeskuksessa joku muistuttaa ex-miestäni, lasten ilmeestä huomaa sen, Saara kertoo MTV Uutisille.

Perheellä on nyt turvakielto, eikä ex-mies tiedä heidän asuinpaikkakuntaansa. Eikä enää Saaran puhelinnumeroakaan.

Uhkasi tappaa ja hakata

Vielä tammikuussa 2018 hän tiesi. Silloin mies lähetti Saaralle puoli kahden aikaan yöllä kasan viestejä. Saara ei ole koskaan vastannut yhteenkään viestiin tai puheluun.

Katso videolta jutun yläpuolelta, minkälaisilla viesteillä mies piinasi Saaraa.

– Viestit olivat ahdistavia ja pelottavia. Hän yritti soittaa, viestitellä ja lähestyä Whatsappilla. Viesteissä hän on uhannut tappaa ja hakata, sanonut, että tietää, missä asun.

Talon polttamisen jälkeisenä keväänä mies tuli moottorisahalla perheen etuovesta läpi. Mutta juuri muutamia päiviä ennen tapahtumaa Saara oli ehtinyt lapsineen muuttaa toiselle paikkakunnalle, ja miestä oli talossa vastassa ihan vieraita ihmisiä. 

Tuosta muutosta alkoi puolen vuoden raskas taival, jonka aikana perhe muutti turvallisuussyistä kuusi kertaa. Lapset olivat sen ajan kotiopetuksessa.

Kaksi kertaa Saara lapsineen pakeni myös turvakotiin; nämä tilanteet liittyivät siihen, että ex-mies oli vapautumassa vankilasta tai käräjät olivat lähestymässä.

Oikeuden papereiden mukaan miehen lähettämät viestit ovat hänen taustansa huomioon ottaen olleet vakavia.

Lapsilla ei ole Wilmaa

Nyt perhe on vihdoin löytänyt paikkakunnan, joka tuntuu kodilta. Lapset viihtyvät koulussa, nuorimmainen on esikoulussa ja vanhin asuu jo omillaan.

Arkinen elämä ei kuitenkaan ole ihan helppoa. Lapsilla ei voi turvallisuussyistä olla esimerkiksi Wilmaa, vaan heidän viestinsä kulkevat äidille paperisina. Haastavaa oli sekin, että tutustuessaan uusiin luokkalaisiin lapset eivät saaneet sanoa, mistä olivat kotoisin.

– Sovimme yhteisen tarinan, jota kaikki kerroimme, äiti kertoo.

Tällä hetkellä Saara toivoo vain tavallista arkea. Hän opiskelee uutta ammattia ja iloitsee siitä, että kaikesta huolimatta tärkein on tallella: lapset.

– Sellaista tylsää arkea, vaikka joku voisi sanoa, että se ei ole nauttimisen arvoista.

Uutta miestä hän ei voi ainakaan tällä hetkellä kuvitella vierelleen.

– Se varmaan johtuu siitä, että en luota ihmisiin.

Saaran ex-mies tuomittiin Itä-Suomen käräjäoikeudessa tammikuussa 80 päivän ehdottomaan vankeusrangaistukseen vainoamisesta ja lähestymiskiellon rikkomisesta. Tuomio ei ole lainvoimainen.  

*Nainen ei esiinny omalla nimellään perheensä turvallisuuden takia. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja