Työntekijöitä öyhötyksellään pommittaneelle pomolle tuomio – "Mikä V***N LUUSERI säkin olit?"

Henkilöstövuokrausyhtiön edustaja sai tuomion useista rikoksista kirjoitettua jyrkkiä mielipiteitään työpaikan Whatsapp-ryhmään.

Mies toimi henkilöstövuokrausyrityksen myynti- ja rekrytointijohtajana sekä hallituksen puheenjohtajana. Hän kirjoitteli ulostulojaan ryhmässä, johon kuului kymmeniä yrityksen työntekijöitä. 

Ryhmän kautta yrityksen työntekijöille tarjottiin töitä. Toisin sanoen töitä saadakseen työntekijöiden oli pysyttävä ryhmässä.

Tässä ryhmässä mies päätti lähettää vuosina 2020–2021 lukuisia suorasukaisia ja vähemmistöihin vihamielisesti suhtautuneita viestejä.

– Suomessa vihervasemmistolaiset ajavat homoseksualismia jo kouluihinkin! Pientä kasvuiässä olevaa ipanaa kannustetaan ottamaan hanukkaansa muutakin kuin vain opettajan sormi, mies kirjoitti eräässä julkaisussa.

– Aikuisina eivät tiedä ovatko homoja, heteroita, muunsukupuolisia vai esineseksuaaleja eivätkä erota penistä pillusta tai sängyn tolpasta, toisessa viestissä sanailtiin.

Ryhmästä poistuneelle kuraa niskaan

Viesteissä muun muassa yhdistettiin muunsukupuoliset eläimiinsekaantujiin ja viitattiin Britanniaan pyrkineisiin pakolaisiin "kanaalin yli joukoittain uivina haisuleina". 

Haisuleina puhuttiin myös muutenkin eräistä etnisistä, seksuaalisista ja poliittista ryhmistä.

Eräs työntekijä oli pyrkinyt poistumaan ryhmästä, mutta tuomittu oli toistuvasti lisännyt hänet takaisin ryhmään.

Tuomittu ei myöskään lopettanut viestien lähettämistä, vaikka työntekijä oli erikseen pyytänyt, ettei hänelle enää lähetettäisi viestejä.

Viestejä oli työntekijän mukaan tullut välillä kymmeniäkin päivässä, välillä taas oli rauhallisempaa.

Kun työntekijä oli poistunut ryhmästä ja estänyt itsensä takaisin liittämisen, epäili tuomittu tätä ryhmässä "punikiksi".

– [Työntekijää] ei pystynyt lisäämään takaisin oli blokannut koko ryhmän! Onkohan se [työntekijä] homo ja sosialisti, hän kirjotti ryhmään.

Tuomittu lähetti muille työntekijöille asiattoman viestin, jossa kutsui poistunutta työntekijää "lässykäksi". Hän myös kutsui työntekijää tälle suoraan lähetetyssä viestissä luuseriksi. 

Pomo: "Nyrjähtänyttä huumoria"

Syytetty luonnehti oikeudessa viestejään "nyrjähtäneeksi huumoriksi".

Oikeus katsoi kuitenkin miehen toiminnan täyttäneen usean rikoksen tunnusmerkit.

Koska mies oli toiminut työnantajan edustajana julkaistessaan viestejään työvuorojen jakamisessa käytetyssä ryhmässä, sai hän tuomion työturvallisuusrikoksesta. 

Oikeus luonnehti viestejä sisällöltään asiattomiksi, ahdistusta herättäviksi ja vihamielisiksi. 

Lisäksi yksittäistä työntekijää koskevia viestejä oikeus luonnehti paitsi epäasiallisiksi ja loukkaaviksi, myös sellaisiksi, että ne saattoivat aiheuttaa työntekijälle haittaa ja vaaraa tämän terveydelle.

Oikeus katsoi, että miehen viestien sisältö oli omiaan aiheuttamaan halveksuntaa, suvaitsemattomuutta ja jopa vihaa viestien aiheena olevia ryhmä kohtaan. 

Eri ihmisryhmien liittäminen "haisuli"-termiin, näiden kuvaaminen halveksittavalla tavalla, homoseksuaalisuuden kuvaaminen halveksittavana ja negatiivisena ominaisuutena sekä muunsukupuolisuuden yhdistäminen eläimiinsekaantumiseen toivat miehelle tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Oikeus tuomitsi miehen myös viestintärauhan rikkomisesta, koska hän oli lähettänyt runsaasti viestejä työntekijän erillisestä pyynnöstä huolimatta ja lisännyt tämän takaisin ryhmään hänen yritettyään poistua. Oikeus katsoi, että pomon olisi pitänyt ymmärtää toimintansa aiheuttavan haittaa ja häiriötä.

Miehen työntekijästä kirjoittamat viestit olivat oikeuden mielestä selvästikin tätä halventavia, jonka vuoksi mies tuomittiin myös kunnianloukkauksesta.

Selvityksen mukaan vihapuhe kukoistaa etenkin internetin keskustelupalstoilla 6:05
Selvityksen mukaan vihapuhe kukoistaa etenkin internetin keskustelupalstoilla.

Työntekijälle 2500 euron korvaukset

Vuonna 1960 syntynyt mies tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa työturvallisuusrikoksesta, kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, viestintärauhan rikkomisesta ja kunnianloukkauksesta yhteensä 70 päiväsakon rangaistukseen. Tämä tarkoittaa hänen tuloillaan 1470 euron seuraamusta.

Mies tuomittiin lisäksi maksamaan yrityksen entiselle, solvaavan puheen kohteeksi joutuneelle työntekijälle 2500 euroa kärsimyskorvauksia.

Tuomio on lainvoimainen.

Rasismi ja vihapuhe ovat yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan normalisoituneet Suomessa – mutta mitä on klassinen rasismi? 16:23
Rasismi ja vihapuhe ovat yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan normalisoituneet Suomessa – mutta mitä on klassinen rasismi?

Lue myös:

    Uusimmat