Mainos

Naapuri helvetistä: Happoa ja ulosteita postiluukkuun, perättömiä lastensuojeluilmoituksia, auton naarmuttamista – kuusikymppinen vantaalaisnainen piinasi yläpuolellaan asunutta perhettä yli vuoden ajan

Naapureitaan yli vuoden ajan riivannut kuusikymppinen nainen tuomittiin vastikään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa useista rikoksista. Tuomion mukaan nainen vainosi yläpuolellaan asunutta perhettä rasistisin perustein.

Tuomion perusteella kiusaaminen alkoi vuonna 2016, kun nainen muutti perheen alapuolella sijaitsevaan asuntoon. Perheen isä kertoi oikeudessa, että ensin postilaatikosta alkoi tulla asiattomia viestejä. Sitten lastensuojelusta soitettiin, vaikka syytä ei ollut.

Perhe teki rikosilmoituksen ja vei poliisille postilaatikkoon ilmestyneet lappuset. Tilanne rauhoittui joksikin aikaa, mutta jatkui pian entistä pahempana.

Perheen äiti kertoi oikeudessa, että tilanteen kärjistyessä nainen oli muun muassa repinyt taloyhtiön yhteisissä tiloissa säilytetyt lastenrattaat, tunkenut perheen postiluukusta papereiden lisäksi jätteitä, maalia ja kahvinpuruja.

Itsenäisyyspäivänä luukusta ilmestyi ulostetta. Toisella kertaa luukkuun oli kaadettu tuntemattomaksi jäänyttä ainetta, joka sisälsi syövyttävää happoa.

Autoa vahingoitettiin

Tuomion mukaan nainen oli myös hakannut pattereita ilta- ja yöaikaan, heittänyt perheen oveen kananmunia sekä jättänyt loukkaavia lappuja myös taloyhtiön rappukäytävään.

Lisäksi nainen oli tehnyt ilkivaltaa perheen BMW-merkkiselle autolle. Autoa oli naarmutettu ja sitä oli heitelty kivillä. Auton päälle oli kaadettu valkoista maalia, ja tuulilasinpyyhkijä oli väännetty.

Auton vahingoittamisen eteen oli nähty vaivaa, sillä eräällä kerralla se oli pysäköity ”piiloon” jonkin matkan päähän perheen kodin parkkipaikasta. Nainen oli kuitenkin löytänyt paikalle kaikesta huolimatta.

Perheen isällä olikin olo, että nainen seurasi tarkasti perheen liikkeitä.

Hänen mukaansa esimerkiksi postiluukkuun jätetyt yllätykset olivat ilmestyneet usein perheen ollessa poissa kotoa. 

Isän mukaan kiusaaminen oli lähes päivittäistä. Äiti kuvaili sitä pelottavaksi, sillä teot pahenivat kerta toisensa jälkeen.

"Hiljaa apina"

Oikeudessa nainen myönsi joitain tekoja, joskin huomattavasti syytteiden teonkuvauksia lievempinä.

Hän muun muassa kertoi naarmuttaneensa perheen autoa kerran ja kaataneensa perheen postiluukkuun sormiväriä. Hän myös myönsi jättäneensä postiluukusta lappuja. Naisen mukaan ne olivat kuitenkin olleet asiallisia ja perusteltuja ja liittyneet pysäköintiin.

Oikeus ei uskonut.

Tuomion mukaan ainakin osa naisen jättämistä viesteistä oli rasistisia ja loukkaavia. Eräässä perheen postiluukkuun työnnetyssä lapussa luki ”hiljaa apina”, toisessa ”apina häivy täältä”.

Perheen auton kylkeen oli puolestaan naarmutettu teksti ”mutiainen”.

Rappukäytävään nainen oli tehtaillut viestejä, jotka oli kirjoitettu ikään kuin perheen lapset olisivat yrittäneet kertoa perheessä tapahtuvasta väkivallasta, vaikka lapset eivät osanneet todellisuudessa edes kirjoittaa. Lasten nimiin kirjoitetuissa viesteissä luki muun muassa, että "isä hakkaa" ja "äiti lyö". 

Oikeus ei uskonut myöskään sitä, että naisen tekemät lastensuojeluilmoitukset olisivat olleet aiheellisia. Niiden oli lastensuojelussakin katsottu vaikuttavan kiusanteolta.

Puoli vuotta vankeutta

Osan teoista nainen kiisti kokonaan ja muun muassa väitti olleensa tapahtuma-aikaan ulkomailla. Uskottavia todisteita hän ei tämän tueksi kyennyt kuitenkaan esittämään.

Joissain tapauksissa nainen oli tallentunut tapahtuma-aikaan valvontakameraan Vantaalla. Naisen toimista oli myös asianomaisten itse kuvaamaa materiaalia.

Käräjäoikeus löysikin useita seikkoja, jotka heikensivät naisen kertomusten uskottavuutta.

Hänen katsottiin syyllistyneen vainoamiseen, kunnianloukkaukseen, vahingontekoon sekä vaaran aiheuttamiseen.

Rikosnimikkeistä vainoaminen liittyy tekoihin yleisesti, kunnianloukkaus taloyhtiön käytävään jätettyihin viesteihin, vahingonteko omaisuuden vahingoittamiseen ja vaaran aiheuttaminen tapaukseen, jossa nainen oli kaatanut perheen postiluukkuun happoa sisältänyttä ainetta.

Oikeuden mukaan happo olisi voinut olla vaaraksi perheen pienille lapsille.

Rangaistukseksi nainen määrättiin 6 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan 40 päiväsakkoa, joista jää hänen tuloillaan maksettavaa 760 euroa.

Tuomiota kovensi tekojen rasistinen motiivi.

Nainen joutuu maksamaan perheelle korvauksia yhteensä tuhansien eurojen edestä. Summa koostuu muun muassa kärsimyskorvauksista sekä vahingoitetun auton korjauskuluista.

Tuomio annettiin tammikuussa. Se ei ole vielä lainvoimainen ja siitä on valitettu sekä vastaajan että asianomistajien taholta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja