Sarjavainoaja piinasi syyttäjää, tuomaria, asianajajaa ja THL:n työntekijöitä – "Kuolet pian sydänpysähdykseen"

Tuomaria, syyttäjää, asianajajaa ja useita naisia viime vuosina piinannutta miestä syytetään jälleen vainoamisesta. Kolmikymppinen mies on tuomittu aiemmin pitkäkestoisesta ja moninaisesta vainoamisesta, mutta hän on uusien syytteiden mukaan jatkanut toimintaansa ja samojen ihmisten häiritsemistä.

Syyttäjä hakee syytetylle ehdotonta vankeutta Pirkanmaan käräjäoikeudessa muun muassa oikeuslaitoksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n työntekijöiden vainoamisesta. Syytteiden mukaan aiemmilla tuomioilla ei ole ollut mitään vaikutusta miehen toimintaan. Mies on häiriköinyt erityisesti naisia.

Mies on muun muassa soitellut ihmisille, lähetellyt heille seksuaalisia, häiritseviä ja uhkaavia viestejä sekä ilmestynyt näiden työpaikoille, selviää aiemmista tuomioista. Häirinnän uhriksi joutuneet ovat kokeneet miehen toiminnan ahdistavana ja pelottavana.

Ensimmäinen tuomio naisten vainoamisesta

Ensimmäinen vainoamistuomio miehelle oli kolme kuukautta ehdollista vankeutta Pirkanmaan käräjiltä lokakuussa 2020. Tuomio tuli kahden naisen vainoamisesta.

Ensimmäiselle heistä mies oli soittanut kymmeniä kertoja sekä lähettänyt kymmeniä sähköpostiviestejä, jotka olivat oikeuden mukaan erittäin asiattomia ja osin naista voimakkaasti loukkaavia. Nainen kertoi kokeneensa viestit erittäin ahdistaviksi.

Lisäksi mies oli kirjautunut muun muassa erotiikkaliikkeen verkkokauppaan naisen tiedoilla, tehnyt työpaikkailmoituksia tämän nimissä sekä ilmoittanut puhelinyhtiölle, että nainen haluaisi vaihtaa sukupuoltaan. Yhteydenottoihin mies käytti neljää eri puhelinliittymää.

Vainoaminen jatkui kesäkuusta lokakuuhun vuonna 2019.

Mies sanoi naisten loukanneen häntä

Mies myönsi teot, mutta kiisti syytteen sanoen, ettei ollut ymmärtänyt syyllistyvänsä rikokseen. Mies sanoi käyneensä samaa koulua naisen kanssa, vaikka tämä ei sitä muistanut. Mies kertoi loukkaantuneensa, kun hän oli kertomansa mukaan ollut samassa bussissa naisen kanssa, eikä nainen ollut huomioinut häntä ja oli "sanonut rumasti". Mies sanoi, että oli teoillaan halunnut saada naisen huomion ja tavata tämän niin, että nainen pyytäisi anteeksi bussissa tapahtunutta tilannetta.

Toinen uhreista tapasi miehen kerran lyhyesti ollessaan töissä eräässä järjestössä. Nainen vaihtoi työpaikkaa syyskuussa 2019, minkä jälkeen hän alkoi saada mieheltä puheluita sekä kymmeniä ääni- ja tekstiviestejä. Viesteistä osa oli seksuaalissävytteisiä ja osassa oli liitteenä esimerkiksi naisen Facebook-profiilista otettuja kuvia. Kun nainen esti miehen numeron, tämä hankki toisen liittymän.

Tämän lisäksi mies myös ilmestyi kerran naisen työpaikalle etsimään tätä. Vainoaminen jatkui kaikkiaan runsaan kuukauden.

Mies kertoi, että nainen oli heidän tapaamisellaan vilkuillut kelloa ja sanonut, että heidän pitää laittaa toimipiste kiinni, mitä mies piti loukkaavana käytöksenä. Hän sanoi lähettäneensä viestejä, koska halusi puhua naisen kanssa kahden kesken. Hänen mukaansa oli loukkaavaa, kun nainen ei vastannut viesteihin.

Tuomari ja syyttäjä joutuivat uhreiksi

Seuraavan vainoamistuomion mies sai joulukuussa 2021. Tällä kertaa uhrien joukossa olivat muun muassa syyttäjä ja tuomari aiemmasta käräjäjutusta. Mies oli aloittanut vainoamisen heti ensimmäisen käräjätuomionsa jälkeen.

Oikeuden mukaan mies oli ottanut tuomariin yhteyttä lähes 30 kertaa puheluilla ja viesteillä, jotka olivat olleet epäasiallisia ja joista osassa oli ollut uhkaava sävy.

Syyttäjälle mies oli soittanut tai laittanut viestiä lähes sata kertaa. Oikeuden mukaan puhelut olivat osin aggressiivisia, minkä lisäksi mies oli lähettänyt syyttäjälle kolme tekstiviestiä, joissa uhattiin henkirikoksella, pommin räjäyttämisellä ja tartuntataudin tartuttamisella.

Syyttäjä kertoi, että miehen yhteydenotot olivat olleet kiusallisia ja ahdistavia.

– Osa viesteistä oli ollut uhkaavia ja hieman pelottaviakin. Yhteydenotot olivat heikentäneet hänen yleistä turvallisuudentunnettaan. Hän oli tarkkaillut kotinsa ympäristöä ja pelännyt, että (syytetty) voi lymyillä jossakin ja kohdistaa häneen ehkä vähäisempää väkivaltaa, tuomiossa kirjoitettiin.

Kävi asianajotoimiston ovella ottamassa kuvan

Mies oli vainonnut myös aiempaan käräjäjuttuun liittynyttä naispuolista asianajajaa. Oikeuden mukaan mies oli soittanut ja laittanut naiselle kymmeniä viestejä, joissa osassa oli mainittu naisen läheisten henkilötietoja. Lisäksi mies oli käynyt naisen asianajotoimistolla ja lähettänyt hänelle kuvan toimiston ovesta.

Asianajajan mukaan mies oli ollut aiemmasta tuomiostaan hyvin tuohtunut.

– Työtehtävässään (asianajaja) oli tullut tietämään, että (syytetyn) häirintä tulee olemaan intensiivistä ja pitkäkestoista. Tämä oli aiheuttanut hänessä huolta, käräjäoikeus kirjoitti.

Mies sanoi oikeudelle, että asianomistajat eivät olleet ymmärtäneet häntä. Mies kertoi tutkineensa heitä sekä ottaneensa valokuvia, koska halusi "selvittää asioita" heidän kanssaan.

Katsottiin alentuneesti syyntakeiseksi

Miehelle tehtiin oikeudenkäynnin aikana mielentilatutkimus. Käräjäoikeus katsoi sen perusteella, että mies oli ollut tekojen aikaan alentuneesti syyntakeinen eli ei kyennyt asianmukaisesti ymmärtämään tekojensa lainvastaisuutta ja hänen kykynsä säädellä käyttäytymistään oli alentunut. Tähän vaikuttivat oikeuden mukaan miehen terveydentilaan liittyvät syyt.

Mies tuomittiin seitsemän kuukauden vankeuteen, mutta koska hän oli rikosprosessin aikana tutkintavankeudessa sekä mielentilatutkimuksessa, vankeusaika katsottiin sillä kuitatuksi.

Mies valitti käräjätuomiosta Turun hovioikeuteen ja vaati, että hänet todetaan syyntakeettomaksi. Miehen mukaan oikeuspsykiatrisessa sairaalassa hänet oli todettu syyntakeettomaksi ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja käräjäoikeus olivat väärässä pitäessään häntä vain alentuneesti syyntakeisena.

Hovioikeus antoi aiemmin tällä viikolla ratkaisun, jossa se hylkäsi miehen valituksen.

Uusissa syytteissä kyse osin samoista kohteista

Miehen uusien syytteiden käsittely alkoi tässä kuussa Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Tällä kertaa häntä syytetään muun muassa samaisen asianajajan ja syyttäjän, tämän vaimon sekä useiden THL:n työntekijöiden vainoamisesta.

Väitetyistä teoista suurin osa on tapahtunut kesällä 2021.

Syytteen mukaan mies oli lähettänyt syyttäjälle halventavia ja seksuaalissävytteisiä viestejä ja sai ne näyttämään siltä, että ne tulivat syyttäjän työkontakteilta. Eräässä miehen lähettämässä viestissä luki, että "kuolet pian sydänpysähdykseen". Mies lähetti myös syyttäjän vaimolle halventavan viestin, joka näytti tulleen syyttäjältä itseltään, syytteessä sanotaan.

Myös syyttäjän vaimo joutui syytteen mukaan viestihuijauksen kohteeksi. Syytteen mukaan mies lähetti vaimon työkontaktille seksuaalissävytteisen ja halventavan viestin, joka näytti vaimon lähettämältä. Lisäksi mies oli muun muassa lähettänyt syyttäjän vaimolle tekstiviestin, jossa oli vihjannut tämän olevan pedofiili, syytteessä kerrotaan.

Asianajajaa koskevien syytekohtien mukaan mies oli muun muassa ilmoittanut naisen työsähköpostin ja henkilökohtaisen sähköpostin seksivälineitä myyvän liikkeen uutiskirjeen tilaajaksi sekä lähettänyt tälle kuvan peniksestä. Lisäksi mies oli lähettänyt eräälle asianajajan toimistossa työskentelevälle, naispuoliselle lakimiehelle kuvan peniksestä ja halventavia viestejä sekä tilaillut kirjautumiskoodeja tämän Whatsappiin ja Google-tiliin.

Mies vetoaa edelleen mielentilatutkimukseen

THL:n neljää naispuolista työntekijää koskevat syytekohdat ovat samankaltaisia. Syytteiden mukaan mies oli muun muassa tilannut heidän sähköposteihinsa seksivälineitä myyvien liikkeiden uutiskirjeitä sekä lähettänyt viestejä, joissa kehui heidän ulkonäköään ja kirjoitti alastomuudesta. Yhteensä viestejä oli syytteiden mukaan kymmeniä.

Asianomistajina jutussa ovat myös eräs poliisimies, psykologina työskentelevä nainen sekä sama nainen, jota mies oli pitänyt luokkatoverinaan ja jonka vainoamisesta hänet tuomittiin jo 2020. Mies oli muun muassa kirjoittanut naiselle halventavia ja seksuaalissävytteisiä viestejä, lähettänyt kuvia peniksestä sekä vihjannut olevansa naisen pihalla.

Kirjallisessa vastauksessaan käräjäoikeudelle mies on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin. Hän vetoaa edelleen mielentilatutkimukseen, jonka hän sanoo osoittavan, että hän ei ole syyntakeinen. THL:n työntekijöille viestittelyä mies perustelee sillä, että halusi tiedustella mielentilatutkimuksestaan. Myös syyttäjään hän sanoo olleensa yhteydessä tiedustellakseen aiemmasta rikosasiasta.

Ylipäänsä mies katsoo, että hänen tekonsa eivät ole olleet sellaisia, että ne aiheuttaisivat pelkoa tai ahdistusta, eli vainoamisen tunnusmerkistö ei täyty.

Syyttäjä vaatii kovempaa rangaistusta miehen rikostaustan takia

Syyttäjä vaatii miehelle ehdotonta vankeusrangaistusta. Syyttäjän mukaan rangaistuksessa koventamisperusteena on otettava huomioon miehen aikaisempi rikollisuus.

– Vastaaja on aiemmin tuomittu vainoamisrikoksista ja vielä osittain samaa asianomistajaa koskien, millä tuomiolla ei ole ollut vaikutusta vastaajan menettelyyn. Vastaaja on lisäksi osin samoja asianosaisia ja samanlaisia tekoja koskien vangittu ja välittömästi vapauteen päästyään jatkanut tekojen tekemistä, syyttäjä kirjoittaa haastehakemuksessaan.

Käräjäoikeus antaa asiassa ratkaisunsa myöhemmin. Vainoamisesta voidaan tuomita sakkoja tai vankeutta enintään kaksi vuotta. Vainoamisen lisäksi miestä vastaan on nostettu syytteitä laittomista uhkauksista ja kunnianloukkauksista. Laittomassa uhkauksessa rangaistusasteikko on sama kuin vainoamisessa, kunnianloukkauksesta tuomitaan sakkoja.


Lue myös:

    Uusimmat