Mies halusi pelotella toista ja sytytti ulko-oven tuleen – uhri heräsi, kun asunto oli liekeissä ja pakeni hyppäämällä parvekkeelta: Oikeuden mukaan kyse ei ollut murhan yrityksestä

Vuonna 1990 syntyneen miehen syyte muun muassa murhan yrityksestä hylättiin Etelä-Savon käräjäoikeudessa viime kuun puolivälissä.

Miehen syytettiin yrittäneen murhata toisen miehen. Väitettynä motiivina oli syyttäjän mukaan se, että mies olisi kuullut uhrin lähestyneen hänen naisystäväänsä sopimattomalla tavalla.

Miehen oman kertoman mukaan hänen tarkoituksenaan oli ollut puhua uhrin kanssa asiasta, mutta paikalla saanut päähänpiston tämän ”pelottelemisesta”, minkä vuoksi hän oli sytyttänyt tämän ulko-oven tuleen.

Oikeudessa miehen kuvailtiin olleen raivoissaan uhrille.

Palo tuhosi uhrin omaisuuden

Tulipalo levisi miehen asuntoon ja tuhosi tämän irtaimiston täysin. Lisäksi joukko muita asuntoja kärsi vahinkoja.

Asunnossa nukkunut mies oli kuitenkin herännyt palon ääniin ja pelastunut savuisesta asunnosta kulkien lattian rajassa ja hyppäämällä parvekkeelta ulos asunnosta. Pudotusta oli noin neljä metriä. Osa naapureista oli myös herännyt palon ääniin ja hajuun.

Käräjäoikeus tuli harkinnan perusteella siihen tulokseen, että näytön perusteella ei voitu tulla siihen johtopäätökseen, että palon sytyttäneen miehen tarkoituksena olisi ollut uhrin surmaaminen.

Johtopäätöstä perusteltiin muun muassa sillä, että uhrin auto ei ollut talon pihalla, eikä kukaan ollut reagoinut miehen koputellessa asunnon oveen ja ikkunoihin.

Koska mies ei voinut varmuudella tietää uhrin olevan asunnossa, ei hänen myöskään katsottu yrittäneen murhata tätä.

Yli neljän vuoden tuomio

Vuonna 1990 syntynyt mies tuomittiin kahdesta moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta, kahdesta kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta, kahdesta tuhotyöstä, kahdesta pahoinpitelystä, laittomasta uhkauksesta ja törkeästä rattijuopumuksesta. Miehellä oli vanhastaan mittava rikostausta.

Miehen syytteet murhan yrityksestä, varkaudesta, liikennerikkomuksesta, virkamiehen vastustamisesta, huumausaineen käyttörikoksesta sekä kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta hylättiin. Osa miehen syytteistä hylättiin vanhentumisen vuoksi.

Jani Tapio Pasanen tuomittiin teoista 4 vuoden 3 kuukauden vankeusrangaistukseen. Rangaistuksessa otettiin alentavana huomioon miehen aikaisemmin saama rangaistus.

Lisäksi hänet tuomittiin maksamaan yhteensä satoja tuhansia euroja.

Suurin osa korvauksista koski kahdessa tuhotyössä aiheutuneita vahinkoja, mutta tämän lisäksi hän maksoi rikostensa uhreille korvauksia kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta sekä kärsimyksestä. Näidenkin osalta puhutaan tuhansista euroista.

Tuomio ei ole lainvoimainen. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja