Hammaslääkärien kauhutarinat kertovat, miten käy, jos et käytä hammaslankaa

Lääkärit paljastivat etovia asioita, joita ovat potilaidensa hampaissa nähneet.

Muistitko langata hampaasi eilen? Tämän jutun jälkeen et taatusti unohda hammasvälien puhdistamista hetkeen!

Women’s Health -julkaisu päätti kysyä hammaslääkäreiltä, millaisia seurauksia hammaslangan käyttämättä jättämisestä seuraa. Lääkärit paljastivat etovia asioita, joita he ovat vastaanotolla nähneet.

”Minulla oli parikymppinen potilas, joka saapui vastaanotolle valittaen hammassärkyä. Kun katsoin hänen suuhunsa, hämmennyin hopeisesta (hammas)paikasta, joka ei näyttänyt hyvältä. Lähemmän tarkastelun jälkeen tajusin, että se oli jäänne karkkipatukasta, joka oli juuttunut hänen takahampaidensa väliin. Kun kysyin, miten hiljattain potilas oli syönyt patukan, hän myönsi, että siitä oli luultavasti kaksi viikkoa.”
– Gary Glassman

Hammasvälit tulisi puhdistaa joka päivä – useamminkin, jos tarve vaatii. Puhdistusmetodeja on useita: ahtaisiin hammasväleihin sopii hammaslanka, suurempiin väleihin hammasväliharja tai kolmiomallinen hammastikku.

Hammaslanka jännitetään hampaan ympärille C-kirjaimen muotoon. Lankaa liikutetaan hampaan pintaa pitkin varoen ylös, alas ja edestakaisin. Lanka käy myös ienrajan alla. Sahausliikettä jatketaan, kunnes hampaan pinta on puhdas. Sitten siirrytään saman hammasvälin toisen hampaan puhdistukseen.

Lähde: Terveyskirjasto.fi 

”Vastaanotolleni tuli nainen, jolla oli niin vakava hammaskivikertymä suussaan, ettei hampaiden ympärillä ollut lainkaan ikeniä – vain hammaskivi piti hänen hampaitaan paikallaan. Kun kertymä poistettiin, kaksi hänen hampaistaan putosi.”
– Gary Glassman

”Eräällä kerralla lankasin sellaisen potilaan hampaita, joka tunnusti lankaavansa niitä vain harvoin, jos koskaan. Muutaman hampaan jälkeen hän keskeytti minut ja kysyi, mikä tämä kamala haju oli. Näytin hänelle kimpaleet hammaslangassa ja selitin, että se on pilaantuvaa ruokaa, joka on jumissa hänen hampaidensa välissä, ja jonka poistin langalla. Tuon kokemuksen jälkeen hän koki valaistumisen ja miehestä tuli omistautunut hammasvälien puhdistaja koko eliniäkseen.”
– Diana D’Aoust

”Pahin näkemäni lankaamattomuustapaus oli henkilö, jolla oli osittainen, irrotettava hammasproteesi. Se pitäisi ottaa pois joka ilta, mutta tämä henkilö ei tehnyt niin. Hänen hampaidensa välissä oli niin paljon kertymiä, ettei proteesia saatu irti – se oli melkein sementoitu paikalleen kertymien avulla. Meidän piti ensin poistaa kaikki kertymät suusta, jotta saimme hammasproteesin pois, ja sitten saatoimme aloittaa puhdistusprosessin.”
– Lopez Howell

"Asiakkaani tuli varaamalleen ajalle, ja kun katselin hänen suutaan, löysin sinne jäänyttä, vihreää ruokaa. Tämä on itse asiassa melko yleistä potilailla, jotka tulevat vastaanotolle syötyään aterian eivätkä ole langanneet hampaitaan, joten päätin vitsailla aiheesta kevyesti ja kysyin häneltä 'millaista se lounaaksi tänään syömäsi parsakaali oli?'

Potilas katsoi minua tyhjä ilme kasvoillaan ja sanoi 'en syönyt mitään vihreää tänään'. Sanoin 'kyllä söit. Sitä on täällä', ja näytin hänelle melko suuren parsakaalinpalan, jonka olin irrottanut hänen suunsa takaosasta. Näin, että potilas mietti asiaa, kun hän tuijotti ruokapalaa, ja sitten hänen kasvoilleen syttyi tunnistamisen hehku. 'Ai juu, söin parsakaalia illallisella viisi päivää sitten', hän sanoi. Ja siinä syy, miksi syömisen jälkeen pitäisi aina käyttää hammaslankaa."
– Jeffrey Golden

***

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja