Mainos

F1

F1

Koko kausi suorana C Moressa

Katso lisää

Michael Schumacherista uusi dokumentti – tämä kaikki F1-legendan tilasta tiedetään

1:54
Mika Häkkinen kertoo videolla Michael Schumacherin F1-perinnöstä.

F1-legenda Michael Schumacherin, 50, tilaan on saatu viime aikoina jonkinasteista valotusta.

Seitsenkertainen F1-maailmanmestari Schumacher loukkaantui loukkaantui vakavasti lasketteluonnettomuudessa Méribelissä Ranskan alpeilla reilut viisi vuotta sitten, 29.12.2013. Saksalainen kaatui rinteiden välisellä alueella, löi päänsä kiveen, kärsi vakavia aivovaurioita ja vajosi koomaan. 

Seuraavana kesänä Schumacher herätettiin keinotekoisesta koomasta ja siirrettiin Grenoblen sairaalasta Lausannen sairaalaan. Saksalainen pääsi syksyllä 2014 kotihoitoon perheen kartanoon Glandiin Genevejärven pohjoisrannalle.

Kyky aistia tunteita?

Schumacherin perhe on pysynyt F1-legendan terveystilasta vuosien ajan vaitonaisena, mutta mediatietojen perusteella rajusti laihtuneen saksalaisen tila ei ole häävi. 

Bunte-lehti nostatti toivoa uutisellaan jouluna 2015, jonka mukaan Schumacher pystyi ottamaan tuettuna kävelyaskeleita. Lehti tuomittiin kuitenkin kymmenien tuhansien eurojen vahingonkorvauksiin. Asianajaja Felix Damm kertoi, ettei Schumacher pysty edes seisomaan, saati kävelemään.

Bunte julkaisi uutta Schumacher-materiaalia viime vuoden loppupuolella, ja tähän Schumacherin joukot eivät ole julkisesti reagoineet. Saksalainen arkkipiispa Georg Gänswein kertoi Buntelle tavanneensa Schumacherin tämän kotona kesällä 2016.

– Istuin häntä vastapäätä ja pidin hänen molemmista käsistään kiinni. Hänen kasvonsa olivat juuri sellaiset kuin me kaikki muistamme, mutta hieman pulleammat, Gänswein kuvaili.

Gänsweinin mukaan Schumacher myös aisti läheistensä läsnäolon.

– Hän aistii, että hänen rakastamansa ihmiset ovat hänen ympärillään huolehtimassa hänestä ja pitävät hänet uteliaiden katseiden ulottumattomissa.

Paris Match -lehti kertoi viime elokuussa haastatelleensa Schumacherin perheystävää, ja havainnot olivat vastaavanlaisia. Ystävän mukaan Schumacher pystyy ajoittain näyttämään tunteitaan.

– Kun hänet laitetaan pyörätuoliin istumaan ja edessä on kaunis näkymä vuorten ympäröimästä järvestä, Michael toisinaan itkee, ystävä kertoi.

Schumacher oli lehden mukaan menettänyt puhekykynsä, ja hänellä oli muistin kanssa suuria ongelmia. Muistin virkistämiseksi Schumacherin perheenjäsenten kerrottiin laittaneen hänet kuuntelemaan muun muassa F1-auton ääniä.

Schumacherin kuntoutuksessa oli tapahtunut Paris Matchin mukaan pieniä edistysaskeleitakin; hän kykeni suorittamaan alkeellisia liikkeitä vesikuntoutuksessa.

"Voitte olla varmoja"

Viime vuoden loppupuolella brittilehti Daily Mail uutisoi tietolähteisiinsä viitaten, ettei Schumacher olisi enää vuodepotilaana. Lehti kertoi F1-tähden saavan kotiinsa rakennetussa sairaalahuoneessa hoitoa, joka maksaa perheelle lähes 50 000 euroa joka viikko.

Toinen brittilehti The Sun esitti puolestaan tämän vuoden tammikuussa tiedon, että Schumacherin hoito kustantaisi viikottain yli 110 000 euroa. Schumacherin perheen arvioidaan kaksaneen hoitotoimista jo yli 20 miljoonaa euroa. 

The Sunin mukaan Schumacherilla on hoitajia, jotka pitävät hänet puhtaana ja hierovat hänen lihaksiaan surkastumisen estämiseksi.

Schumacherin perhe viestitti vuodenvaihteessa noudattavansa Michaelin toivetta ja pitävänsä terveystiedot yksityisinä.

– Voitte olla varmoja, että hän on parhaissa käsissä ja teemme kaiken inhimillisesti mahdollisen auttaakseemme häntä, perhe painotti Facebook-julkaisussa.

Schumacherin vaimo Corinna ei ole koskaan laajemmin legendan F1-urasta julkisesti puhunut, mutta hän ja muu perhe aikovat olla asiasta äänessä dokumenttielokuvassa, joka julkaistaan ensi joulukuussa. Elokuvassa on luvassa Schumacherista myös ennennäkemätöntä kuvamateriaalia. Aiheesta voi lukea laajemmin tästä jutusta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja