Michael Schumacher korvasi F1-debyytissään linnaan joutuneen kuskin – mies sai vankilassa tylyn viestin: "En unohda sitä"

Michael Schumacher sai F1-debyyttinsä vuonna 1991 erikoisten vaiheiden jälkeen, kun Jordanilla ajanut Bertrand Gachot passitettiin vankilaan. Gachot on nyt palannut 30 vuoden takaisiin hetkiin.

Vuonna 1989 F1-sarjassa debytoinut Gachot ajoi 1991 ensimmäistä kauttaan Jordanilla. Sesongin 11. kisan, Belgian GP:n, alla 28-vuotias Gachot kuitenkin törttöili. Matkalla tapaamaan tallipomo Eddie Jordania Gachot kolaroi edessään olleen taksin kanssa. Tunteet kuumenivat, ja Gachot ruiskutti lontoolaisen taksikuskin päälle kyynelkaasua.

Luxemburgissa syntynyt, Belgian lisenssillä ajanut ranskalainen Gachot joutui vankilaan. Jordanilta vapautui paikka, johon talli värväsi 22-vuotiaan saksalaisen, sittemmin maineeseen nousseen, urallaan seitsemään maailmanmestaruuteen kaasutelleen Michael Schumacherin.

– En tiennyt hänestä, Gachot kertoi Beyond The Grid -podcastissa.

– Ensimmäistä kertaa, kun joku puhui minulle Michael Schumacherista – en unohda sitä – sen teki yksi vanginvartijoista.

Viesti oli tyly.

– Hän sanoi: "Heidän palkkaamansa uusi kaveri on niin hyvä, että he eivät tarvitse sinua enää, joten voit pysyä täällä."

Gachot ei pystynyt seuraamaan Schumacherin ajamista, mutta sai tietoa hyvältä ystävältään, Jordanin toiselta kuskilta Andrea de Cesarisilta.

– Hän kirjoitti minulle kirjeen, jossa hän sanoi: "Älä huoli saksalaisesta. Hän pesi minut juuri aika-ajoissa, mutta tulen peittoamaan hänet pian. Katso."

Schumacher päihitti tallikaverinsa ensimmäisissä F1-aika-ajoissaan ja ajoi Jordanin Span radalla seitsemänteen ruutuun. Vaikka saksalaisen kilpailu päättyi kytkimen pettämiseen heti ensimmäisellä kierroksella, Schumacher oli ehtinyt vakuuttaa varikon väen ja toimi Benettonin kisakuskina heti seuraavasta GP:stä lähtien.

18 kuukauden vankeustuomion saanutta ja kaksi kuukautta siitä istunutta Gachotia Jordan ei enää puikkoihinsa päästänyt. Gachot ajoi kauden lopussa Larroussella, jolla hän jatkoi seuraavankin vuoden.

Viimeiset F1-kautensa 1994 ja 1995 Gachot vietti Pacific-tallissa. MM-pisteitä hän saavutti urallaan kaikkiaan viisi, parhaana kisasijoituksenaan Kanadan GP:n viides tila Jordanilla 1991.

Lue myös:

    Uusimmat