Mainos

Metsäryhmä esittää elvytyspakettia

Metsäteollisuuden tulevaisuutta pohtinut työryhmä esittää lähes 300 miljoonan euron elvytyspakettia kotimaisen puunhankinnan vauhdittamiseksi.

Työryhmän mukaan päätöksillä on kiire, sillä Venäjän mahdolliset puutullikorotukset uhkaavat viedä Suomesta jopa 25 000 metsäalan työpaikkaa.

Vaikutus olisi samaa luokkaa kuin kymmenen Kemijärven tehdasta.

-Jos Venäjän puutullit toteutuvat ja puuta ei pystytä hankkimaan kotimaasta lisää, niin seurauksena on meidän arviomme mukaan se, että menetetään parikymmentä prosenttia metsäteollisuuden kapasiteetista ja puolitoista prosenttia kansantuotteesta, kertoo Metsäryhmän puheenjohtaja Esko Aho.

Työryhmän tänään julkistamassa väliraportissa korostetaan kiirettä saada kotimainen puu nopeasti liiikkeelle. Keinoina mainitaan muun muassa tie- ja rataverkon kunnostamista.

Kaikkiaan paketin hinta on lähes 300 miljoonaa euroa ja rahat otettaisiin puukaupan verotuloista.

Työryhmän mukaan palkkatasoon, pätkätöihin ja vaikeisiin työoloihin on puututtava nopeasti. Metsänomistajille ryhmä tarjoaa veroporkkanaa.Ensiharvennuksen yhteydessä kertyvän puun saisi jatkossa myydä verovapaasti. Työryhmä otti tietoisen riskin ehdottaessaan verovapautta. Nyt on vaara, että epävarmuus pysäyttää ensiharvennukset.

Pääministeri Matti Vanhanen vastaanotti metsäryhmän väliraportin tänään. Ensi kommenteissaan hän piti veroporkkanaa hyvänä ehdotuksena. Varsinaisesti hallitus ottaa kantaa toimenpiteisiin budjetin kehysriihessä maaliskuussa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.